Steiermark

Steiermark ligt in het uiterste zuiden van Oostenrijk, tegen de Sloveense grens aan. De regio is in oppervlak groot, maar in wijnproductie vrij klein – na wijnregio Wien de kleinste van Oostenrijk – maar de gemiddelde kwaliteit van de wijnen uit de Steiermark is zeer hoog.

Lees verder...

Ligging

Het gebied ligt in het zuidoosten van Oostenrijk. In tegenstelling tot de andere wijnregio’s in Oostenrijk is dit een sterk heuvelachtig gebied. Het ligt op de zuidelijke uitlopers van de Alpen en wordt ook wel het Oostenrijkse Toscane genoemd. De wijngaarden liggen over het hele gebied verspreid, meestal op de steile en hoge hellingen van de heuvels.

Bodem

De bodem van Steiermark is opvallend: deze is vooral vulkanisch. Een uiterst vruchtbare bodem voor wijnbouw, zeker voor aromatische druivenrassen als pinot gris en sauvignon blanc.

Klimaat

Steiermark ligt klimatologisch gezien enigszins op de grens van een bergklimaat (Alpen) en een mediterraan klimaat. Dit zorgt over het algemeen voor een mild klimaat, waarin het groeiseizoen lang is. Het venijn zit hem in de invloed van de Alpen. Het kan in de Steiermark flink regenen. Als het regent, doet het dat kort en hevig, soms met hagelbuien. Het kan echter net zo goed lange tijd kurkdroog zijn. Niet de gemakkelijkste omstandigheden voor wijnbouw dus.

Druivenrassen

In Steiermark wordt veel meer witte wijn dan rode wijn gemaakt. Veelaangeplante druiven zijn welschriesling (niet te verwarren met de ‘gewone’ riesling), sauvignon blanc (die fenomenale resultaten geeft in vooral Südsteiermark), chardonnay (lokaal morillon genoemd) en müller-thurgau.

Gecontroleerde gebieden

Steiermark is een Oostenrijks beschermd wijngebied, waarbinnen zogenaamde ‘Qualitätswein’ gemaakt kan worden. Het gebied zelf is geografisch gezien nog te verdelen in drie subregio’s: Südoststeiermark, Weststeiermark en Südsteiermark. Laatstgenoemde is verreweg de kleinste van de drie, maar ook de regio waar de beste wijnen vandaag komen.

Smaaktype

De meeste wijnen uit Steiermark zijn knisperend fris en wit, veelal gemaakt van aromatische druivenrassen. In de beste regio, Südsteiermark, gooien Sauvignon Blanc en Chardonnay hoge ogen. Ze worden hier beide zowel fris, zonder enige houtlagering, als krachtig met de nodige houtopvoeding gemaakt. De houtgelagerde wijnen lijken de producenten steeds beter onder de knie te krijgen, met interessante wijnen tot gevolg.

Wijn/spijs

Veel van de frisse wijnen zijn heerlijk als aperitief te drinken. ‘s Zomers bij een frisse salade is een goed gekoelde Steirische Klassik niet te versmaden. De vaak elegante houtopgevoede varianten zijn ideale begeleiders van kip- en visgerechten zonder (extreem) vette sauzen.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen