Tinta cão

Tinta cão is een blauw druivenras uit Portugal. De druif is niet zo bekend, omdat hij vaak in een blend zit met andere druiven. Samen vormen ze een wijn die wel bekend is: port! Buiten de Douro (Portugal) kom je de druif tegen in de Dão-regio, waar hij vaak wordt gemengd met aragonez (tempranillo) en/of touriga nacional. 

Lees verder...

Het had niet veel gescheeld of de tinta cão was volledig in de vergetelheid geraakt. De druif is niet bepaald productief en daarom werd hij vaak ingewisseld voor een ras dat dat wel is. Maar tinta cão is met een comeback bezig. Niet alleen behoort deze druif tot de beste van de vijftig erkende druivenrassen die gebruikt mogen worden om port te maken, maar het is ook nog eens een van de vijf officieel aanbevolen variëteiten.

Meer over de druif en de wijn

Met zijn dikke schil voelt tinta cão zich hartstikke thuis in het warme, droge klimaat van de Dourovallei. De compacte trossen met kleine druiven produceren mooie wijnen met een kenmerkende zuurgraad en rijpe tannine. Het zijn wijnen die doorgaans beter smaken als ze de tijd krijgen om te rijpen. Ze hebben een groot bewaarpotentieel. Er worden ook verschillende stijlen port gemaakt waarin de tinta cão schittert. Naast bovenstaande kwaliteiten geeft de druif aroma’s van bloemen en een subtiele kruidigheid mee aan de port.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Wijnen van tinta cão kom je tegen in verschillende stijlen, maar bijna altijd wordt hij gemengd met andere druiven. Een LBV-port, bijvoorbeeld Quinta do Passadouro Late Bottled Vintage, kun je uitstekend combineren met chocoladetaart met frambozensaus. Een tawny port is heerlijk bij crème brûlée.

 

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen