Wijnen uit de Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika behoren tot de grootste wijnproducenten van de wereld, samen met Frankrijk, Italië en Spanje. In alle vijftig staten is wijnbouw te vinden, maar voor de meeste mensen is Californische wijn synoniem voor Amerikaanse wijn. Dat is niet zo heel vreemd. Californië is de staat met veruit het grootste oppervlakte aan wijngaarden, het zorgt voor 90% (jaarlijks 2,6 miljard flessen) van de totale Amerikaanse wijnproductie en het is het gebied waar de basis voor de wijncultuur in de VS werd gelegd.

Lees verder...

Dat gebeurde in 1779, toen de franciscaner monnik Junipero Serra een wijngaard bij de missiepost in San Diego aanlegde. Zijn voorbeeld werd al snel gevolgd door Europese immigranten die gewend waren om wijn te drinken en al in 1830 produceerde wijnmaker Jean-Louis Vignes, afkomstig uit Bordeaux, wijn op commerciële basis in San Francisco. Tijdens de Gold Rush (1848-1855) nam niet alleen de hoeveelheid wijngaarden toe, maar ook de kwaliteit van de wijn. Later, aan het eind van de negentiende eeuw, werd er aan de universiteit van Berkeley een speciaal onderzoekscentrum opgezet met experimentele wijngaarden, om meer kennis op te doen en nieuwe technieken te ontwikkelen.

Al spoedig werd er ook Californische wijn naar Europa geëxporteerd. Maar ook de Golden State werd getroffen door de bekende reeks van rampspoed: verwoeste wijngaarden door de Phylloxera (druifluis), de drooglegging van 1919 tot 1933 waarbij de productie en verkoop van alcoholische dranken verboden was, de grote economische crisis van de jaren dertig en de beide Wereldoorlogen. Pas vanaf eind jaren vijftig ontwikkelde Californië zich in snel tempo tot een wijngebied met ongekend potentieel. Op 24 mei 1976 brachten Californische wijnen de klassieke wijnwereld zelfs met een mokerslag aan het wankelen. Tijdens een grote, blinde overzichtsproeverij stonden de absolute topwijnen uit de Bordeaux en Bourgogne naast nieuwkomers uit Californië. De Californische wijnen kwamen als winnaar uit de bus. De Chardonnay van Chateau Montelena en de Cabernet Sauvignon van Stag’s Leap waren in één klap gevestigde namen. Overigens werd in 2006 deze proeverij met exact dezelfde wijnen herhaald en – opnieuw verbijstering alom – met hetzelfde resultaat.

Amerika heeft net als Europa een gecontroleerde herkomstaanduiding: de American Viticultural Area, kortweg AVA. In dit systeem, dat in 1981 werd ingevoerd, zijn onder andere voorschriften vastgelegd voor de herkomstaanduiding op het etiket, het jaartal en de gebruikte druivenrassen. De meest voorkomende druivenrassen zijn cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc, zinfandel en chenin blanc. Het zijn druiven die in Californië wijnen opleveren die vrijwel per definitie volume hebben en zeer fruitig zijn. De topwijnen hebben daarnaast een extra dimensie, die gekenmerkt wordt door finesse, diepgang en veel expressie. Californië is verdeeld in vier regio’s: North Coast, Central Coast, Interior en South Coast, die samen 116 AVA’s herbergen. North Coast is veruit het interessantst van de vier. Het omvat de prestigieuze districten Napa Valley en Sonoma. North Coast heeft een mild en droog mediterraan klimaat met veel zonuren; de nabijheid van de Grote Oceaan zorgt ’s nachts voor afkoeling. Napa Valley is weliswaar wat oppervlakte betreft klein, maar heeft vijftien AVA’s. Dat is te danken aan een grote afwisseling in bodemsamenstelling en ligging van hellingen, wat leidt tot een opvallend grote diversiteit in terroirs: een buitengewoon belangrijke factor voor de identiteit en persoonlijkheid van de wijnen hiervandaan.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen