Pere Ventura - Cava Brut Gran Vintage Gran Reserva 2012

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

PW
5
DC
95

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 62,00
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Pere Ventura
Smaaktype Mousserend, droog, halfvol tot vol, complex, verfijnd en met veel karakter.
Druivenras Macabeo, Xarel-lo
Regio / streek Catalonië
Land Spanje
Oogst 2012
Serveertemperatuur 8 tot 10°C
Opleg potentieel Tot 10 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée, Vegan
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Flonkerende goudgele kleur met een zweem van amber. In de neus intense aroma’s van grapefruit, perzik, appel, verse amandelen en brioche. In het smaakpalet een volop aanwezige fijne mousse met tonen van citrusvruchten, verse rijpe abrikozen, geroosterde appel en specerijen, die gepaard gaan met een zijde zachte afdronk met fraaie nerveuze zuren.

Vinificatie
Begin september worden de drie druivenrassen afzonderlijk handmatig geoogst. Daarna worden de druiven ontsteelt en de pulp afgekoeld tot 14°C en vervolgens pneumatisch zeer voorzichtig geperst waarna er bij 18°C een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaatsvindt op roestvrijstalen tanks. Na enkele maanden na de oogst wordt de jonge wijn geassembleerd, geklaard en wordt er suiker en gist aan toegevoegd, gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse) en pas na een rijpingsperiode op de lies van minimaal 9 maanden wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement). Hierna wordt er tot maximaal 12 gram suiker (dosage) toegevoegd om aan de smaakaanduiding "Brut" te voldoen. De Cava Brut Vintage van Pere Ventura heeft een rijpingstijd "sur lattes" van minimaal 30 maanden gehad.

Culinair Advies
Als aperitief, zeer speciale gelegenheden en verder bij o.a.: oesters, kreeft, langoustines, gerookte wilde zalm, rijke salades en subtiele Aziatische gerechten.

Wijnhuis

‘Als je je lot in eigen hand neemt, geef je betekenis aan de nalatenschap van je voorouders.’ Aldus Pere Ventura. Zijn familie drukte een stempel op de historie van de Spaanse cava. Het was zijn overgrootvader die aan de wieg stond van de eerste Spaanse cava gemaakt volgens de champagnemethode. Zijn opa en vader gaven met hun kennis van de wijngaarden en het land op hun beurt vorm aan de verdere ontwikkeling en perfectionering van het proces. Op basis van innovatie en kwaliteit bouwt Pere Ventura met zijn knowhow verder op deze fundering. Binnen zijn bedrijf is er alleen plaats voor het allerbeste wat cava te bieden heeft. Op de op 250 meter hoogte gelegen wijngaarden in Penedès, ten zuidwesten van Barcelona, tussen de Middellandse Zee en de bergen en met een ideaal klimaat, wordt met respect voor moedernatuur gewerkt. Er worden geen pesticiden gebruikt. Werkzaamheden worden nauwkeurig gepland, zodat alleen het beste fruit geoogst wordt voor de cava’s. Zoals Pere Ventura zegt: ‘Het land liegt nooit!’ Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Catalonië is een van de grootste, bekendste en meest dynamische wijngebieden van Spanje. Het is met archeologisch onderzoek bewezen dat de Grieken hier voor het eerst in Spanje wijn maakten. Men zegt dat de revolutie die de Spaanse wijnbouw de laatste decennia heeft doorgemaakt, ontstaan is in Catalonië.

Catalonië is een vrij groot wijngebied, waarbinnen negen subregio’s vallen. Het ligt rondom Barcelona bij de Middellandse Zee, maar begint al direct onder de grens met Frankrijk. Vanaf daar, hier en daar onderbroken, reiken de subregio’s zo’n 300 kilometer naar het zuiden. De meeste wijngaarden liggen redelijk in de buurt van de zee. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Xarel-lo
Xarel-lo is een van de drie druiven die worden gebruikt in de blend van cava, de mousserende wijn uit (Noord)-Spanje. De naam komt waarschijnlijk van het Italiaanse ‘chiarello’, dat lijkt op het Engelse ‘claret’, een term die vroeger veel gebruikt werd voor de toen veelvuldig gemaakte lichte rode wijn uit Bordeaux. Alle wijnen met deze druif...

Macabeo
Naar alle waarschijnlijkheid komt macabeo uit het wijngebied Vilafranca del Penedès in Catalonië. Daar is de druif nog steeds veel te vinden en wordt hij samen met paralleda en xarel-lo gebruikt voor de productie van cava, het Spaanse antwoord op champagne. Daarnaast wordt de druif ook geteeld in Rioja, Navarra en Rueda. Hier wordt hij ‘viura’ genoemd. Buiten Spanje is de macabeo ook te vinden in het zuiden van Frankrijk, met name in de Roussillon en de zuidelijke Rhône. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

PW
5
Perswijn
Bloemen en brioche, peer en perzik. Zacht en sappig, verleidelijk, mooi droog, noten.
DC
95
Decanter
Fine bubbles, then a lovely lemon tartness to the nose. Silky palate structure with complex notes of brioche, orange marmalade and lemon. Delicously full bodied right through the long finish.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Pere Ventura - Cava Brut Gran Vintage Gran Reserva 2012

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen