Pieropan - Ruberpan 2016

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

HH
9

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 23,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Azienda Agricola Pieropan
Smaaktype Medium body, aromatisch met houtrijping.
Druivenras Corvina, Corvinone, Croatina, Rondinella
Regio / streek Veneto
Land Italië
Oogst 2016
Serveertemperatuur 16 tot 17°C
Opleg potentieel Tot 10 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch, Vegan
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Robijnrode kleur. Een verleidelijke geur, die doet denken aan rijpe rode kersen en frambozen. Daarnaast fijne kruidigheid en subtiele aardse geuren. De smaak is fris, zacht, rijk en rond, met naast veel rijp rood fruit ook aangename kruiden en verfijnde houttonen. Een mooi complex glas, mondvullend en een bijzonder frisse, lange afdronk.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geoogst op de hooggelegen wijngaarden (350 tot 500 m) met veel klei en kalk. Lage rendementen van 35 tot 40 hl/ha. De vergisting duurt circa 12 dagen, met dagelijkse ‘remontage’ (de schillenhoed besprenkelen met wijn onder uit het vat) en ‘pigeage’ (het onderdompelen van de schillenhoed). Men laat geen malolactische gisting plaatsvinden, voor behoud van frisheid. De wijn rijpt 30 maanden op grote vaten (500 en 2500 liter) en barriques (225 liter) en rijpt nog een periode op fles, voordat hij verhandeld wordt.

Culinair Advies
Heerlijk bij ravioli en andere pastagerechten, al dan niet in combinatie met gevogelte, of gegrild of gebakken vlees van kalf of rund. Ook perfect bij antipasti c.q. charcuterie en rijpe kazen.

Wijnhuis

Klassieke Soaves van het allerhoogste niveau. Leonildo Pieropan wordt gezien als de godfather van Soave. De wijnen worden gemaakt van de druiven garganega en trebbiano uit de heuvels rond de stad Soave. De speciale cuvée La Rocca, gemaakt van laat geplukte druiven, krijgt een opvoeding op Frans eikenhout en wint internationaal vele prijzen. Andrea en Dario zetten het werk van hun vader voort en maken naast de beroemde Soave ook rode wijnen van uitzondelijke kwaliteit. Na het bestuderen van regionale druivenrassen, het terroir en het microklimaat kocht het bedrijf in 1999 wijngaarden en onroerend goed in Cellore d’Ilasi (Valpolicella en Amarone). Van corvina, corvinone, rondinella en croatina veronese worden nu een prachtige Valpolicella, Ruberpan en een complexe en rijke Amarone gemaakt. Het oude vijftiende-eeuwse klooster op het domein, Villa Cipolla, wordt op dit moment gerestaureerd en verbouwd tot luxe agriturismo. De olijfolie van Pieropan wordt gemaakt van olijven van eigen olijfboomgaarden die vlakbij de wijngaarden van Soave liggen. Deze karakteristieke en delicate olijfolie gaat perfect samen met verfijnde gerechten Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

De Veneto is een van de productiefste wijnstreken van Italië. Circa 20% van de nationale wijnproductie komt uit deze streek rondom Verona en Venetië. Een aanzienlijk deel van de Veneto-wijnen is van twijfelachtige kwaliteit, veroorzaakt door hoge opbrengsten en door een coöperatie-gedomineerde markt. Het is dus goed zoeken naar de – wel degelijk bestaande – goede wijnen.

De Veneto strekt zich uit van de oostoever van het Gardameer tot net ten oosten van Venetië. De belangrijkste subgebieden zijn die direct ten oosten van het Gardameer en boven de stad Verona, en het verder oostelijk (boven Treviso) liggende Conegliano-Valdobbiadene. Aan de noordkant van de Veneto zijn de Alpen van grote invloed, terwijl de Middellandse Zee aan de zuidoostkant zijn stempel drukt op het gebied. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Corvina
De precieze oorsprong van corvina is niet helemaal bekend. Er zijn geschriften daterend uit 1627 waarin de naam van de druif – gespeld als ‘corvini’ – al voorkomt, al weten we niet zeker of het ook echt om dezelfde druif gaat. De naam ‘corvina’ duikt bijna 200 jaar later op. Het staat geschreven dat de druif in 1818 op grote schaal aangeplant staat in Valpolicella. En dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Alle wijnen met deze druif...

Corvinone
Alle wijnen met deze druif...

Croatina
Alle wijnen met deze druif...

Rondinella
De verhalen over rondinella gaan terug tot het jaar 1882. In de geschiedenis van de wijnwereld valt dat nog mee. Het is een vrij jong druivenras, dat afstamt van corvina. Beide druiven, aangevuld met molinera, vormen de basis van de rode wijnen uit de Veneto, waaronder de beroemde Amarone della Valpolicella, geconcentreerde rode wijn van ingedroogde druiven. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

HH
9
Harold Hamersma
2015: Zo is daar Valpolicella. Valpolicella Ripasso. Valpolicella Ripasso Superiore. En dan ook nog eens Valpolicella Superiore. Een superieure wijze om de wijndrinker in verwarring achter te laten. Om de gedachten weer wat op een rijtje te krijgen, helpt drinken. Een valpolicella superiore van Pieropan. Omdat dit ook een superieure producent in de streek is. Na de koude en natte zomer in 2014 brak in 2015 gelukkig weer de zon door. En hoe. Gaf Leonildo Pieropan en zijn zonen vrij baan om een superieure valpolicella te componeren. Met dansende kersjes en lichtvoetig bosfruit, prachtige zuren on top. Wat een elegantie!
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Pieropan - Ruberpan 2016

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen