Nyetimber

Het verhaal van Nyetimber, het domein in het Engelse Sussex waar prachtige mousserende wijnen worden gemaakt, is een verhaal over het leven voor een passie, het lef om te pionieren en het etaleren van vakmanschap. Het is een verhaal dat in het jaar 1086 begint als het landgoed Nyetimber onder de naam Nitimbreha wordt genoemd in het door Willem de Veroveraar samengestelde Domesday Book. 900 jaar later plant het Amerikaanse eigenaren-echtpaar Stuart en Sandy Moss in 1986 hier de eerste wijnstokken. Als de wijnranken voor chardonnay, pinot noir en pinot meunier de grond ingaan, krijgt het verhaal van Nyetimber een fascinerende wending.

Want de nieuwe wijngaarden hebben dezelfde bodemsamenstelling als de beste wijngaarden in de champagnestreek. En in het zuiden van Engeland heerst een zodanig aangenaam klimaat dat de druiven langzaam kunnen rijpen. Als Eric Heerema in 2006 eigenaar wordt van Nyetimber, zet hij een proces in gang om het volledige potentieel uit de bodem en de ligging van de wijngaarden te halen.

Van cruciale betekenis is de aanstelling van Cherie Spriggs die, geassisteerd door haar man Brad Greatrix, de visie van Eric Heerema om de beste Engelse mousserende wijnen te maken, in de praktijk brengt. Als eerste in Engeland weten zij een mousserende wijn te maken met de drie klassieke Champagne-druivenrassen, deze 1086 Prestige Cuvée heeft inmiddels een sterrenstatus. De single vineyard Tillington wordt bekroond met de titel "Beste Blanc de Blancs".

Nyetimber heeft in betrekkelijk korte tijd een plek verworven in de top van de Engelse wijnwereld en ver daarbuiten. De wijnen zijn internationaal bekroond, hebben menige “blind-tasting” wedstrijden gewonnen en zijn met overtuiging omarmd door 's werelds meest invloedrijke wijnexperts.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten