Ricard - Le Vilain P'tit Rouge

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

HH
9-
NK
3

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 17,50
+
-
Over de wijn

Specificaties

Druivenras Cabernet Franc
Regio / streek Touraine
Land Frankrijk
Oogst 2014
inhoud 0,75

Details

Nieuw in het assortiment, helemaal biologisch en een tikkeltje eigenwijs. Wat heet eigenwijs, 10% cabernet franc en 90% côt oftewel beter bekend als malbec, dat zie je niet zo vaak. Donker paarsrode sappige wijn met veel smaak, karakter en intensiteit met een opvallend levendige frisheid. Proef en ervaar!

Critici over deze wijn

HH
9-
Harold Hamersma
Dat duiveltje staat niet voor niets op het etiket. Duivels lekker ligt voor de hand. En is niet ver bezijden de waarheid voor wie van het rood-groen-mildstrenge van cabernet franc houdt en het bramige-bessige van de côt of cot, zoals malbec in de Loire heet. Biologisch wijngaardenieren pllus een jaar of tig vakmanschap van Vincent Ricard zorgen voor een onvervalste, ruighartige lichtstallige rode Touraine.
NK
3
WineLife
Net als bij hun gamay proef je meer de herkomst dan de druiven. Dat zijn in dit geval cot oftewel malbec met tien procent cabernet franc. Heel andere malbec dan de Argentijnse broeders. Straffer, en strakgetraind lenig. En prijzig.
Over dit product

Het wijnhuis

Vincent Ricard begon in 1999 met wijnbouw, maar vele generaties gingen hem voor. Zo was zijn grootvader een van de drie partners die de coöperatie van Oisly et Thésée oprichtten. Vincent heeft het oppervlakte van zijn wijngaard, die op het zuiden ligt, verkleind van 17 tot 14,5 hectare; voor hem heeft de ideale wijngaard een omvang van rond de 12 tot 13 hectare. Zijn zorgvuldige werkwijze bij het plukken van de druiven en het laten rijpen van de wijnen heeft hem goede resultaten gebracht én wereldwijde erkenning. De meeste van zijn wijnstokken dragen sauvignondruiven; de overige rassen zijn gamay, cabernet franc, chardonnay en malbec. Op het terrein van Ricard is ook een grotachtige wijnkelder te vinden, deels verstopt onder een heuvel. De kalk van deze kelder zorgt voor een koele, stabiele temperatuur en de juiste luchtvochtigheid.

Het gebied

Loire - De Loire is niet alleen de langste rivier van Frankrijk, met z'n laatste 600 kilometer vormt het ook het hart van Frankrijk, beter bekend als 'Le jardin de la France', oftewel de Tuin van Frankrijk. De Loire is huisvest als wijnregio vier bekende streken, van het Westen naar het Oosten zijn dat: Muscadet, Anjou-Saumur, Touraine en Centre. Bij Muscadet draait alles om die ene druif: de Melon de Bourgogne. Ze maken er frisse en strak droge wijnen van die vaak na gisting op zijn bezinksel rijpt, de zogenaamde 'sur lie' wijnen. Verder landinwaards ligt vervolgens de Anjou. Hier draait het om twee druiven, Chenin Blanc voor wit en Cabernet Franc voor rood en rosé. De Chenin is één van de meest veelzijdige druiven ter wereld en kan een heel scala aan wijnen produceren, van strak droog tot de prachtige zoete desertwijnen van de Coteaux du Layon. Wat veel mensen niet weten is dat de Anjou ook prachtige rode wijnen voortbrengt van de Cabernet Franc druif. Zeker het proberen waard! In de Saumur geldt hetzelfde als in Anjou. Prachtig wit van droog tot zoet en Saumur-Champigny als AOC voor uitstekende rode wijnen. Saumur is echter vooral bekend als stad waar de mousserende Crémant de Loire vandaan komt. Een betaalbaar alternatief voor Champagne! De Touraine vervolgens, biedt een breed scala aan wijnen met voor elk wat wils. Van de rode Bourgueil en Chinon wijnen tot de witte Sauvignon Blancs. En niet te vergeten de legendarische Chenin Blanc wijnen van Vouvray en Montlouis. Al de wijnen uit de Touraine hebben echter een gemeenschappelijke deler: hun frisse en levendige stijl. Trekken we nog verder het binnenland in dan komen we uit in Le Centre. Klinkt misschien niet heel bekend in de oren, maar wat te denken van Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy en Menetou-Salon? Precies, dit zijn de wijnen waar de meesten aan denken als ze Loire horen. Hier is de Sauvignon Blanc druif die de klok slaat. En omdat het een kalkrijke vaak sterk minerale bodem betreft, zijn het vaak wijnen met een uitgesproken mineraal karakter.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
x

Meer wijn = meer korting

Bestel nú, want alleen deze twee weken geldt meer wijn = meer korting!

Van dinsdag 14 t/m maandag 27 augustus 2018 geldt de volgende korting in de winkel en online op al onze wijnen:

18 flessen = 5% korting
24 flessen = 10% korting
36 flessen = 15% korting

Lees de actievoorwaarden

(Kijk ook eens naar meer glas = meer korting)