Amarone della Valpolicella

Valpolicella is een subgebied in de provincie Verona. Het wordt in één adem genoemd met de beroemde wijn Amarone della Valpolicella, maar dit is zeker niet de enige wijn die hier geproduceerd wordt.

Lees verder...

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Klimaat

De wijngaarden van Valpolicella beginnen net boven de stad Verona. Het gebied strekt zich uit over 25 kilometer en loopt van Bardolino in het westen tot Soave in het oosten. Er heerst een continentaal klimaat met verkoeling vanuit het Gardameer en de Dolomieten. De historische productiezone ligt in het westen en staat te boek als Valpolicella Classico. Hier liggen de beste wijngaarden en worden Amarones van topkwaliteit gemaakt. Maar er zijn ook iconische Soave-huizen, waaronder Pieropan, die prachtige Amarones maken in het oosten van de Valpolicella. Het is daarom lastig om te spreken over één bodemsoort. In het westen overheerst kalk, terwijl de wijngaarden bij Soave meer vulkanische invloeden vertonen.

Welke druivenrassen komen er voor?

De regio produceert alleen rode wijnen. Het belangrijkste druivenras voor Valpolicella is corvina, gevolgd door rondinella. Beide druivenrassen moeten volgens de spelregels van zowel DOC Valpolicella als DOCG Amarone della Valpolicella verwerkt worden. Er zijn ook een handjevol andere druivenrassen toegestaan, waarvan molinara de belangrijkste is.

Wijn uit Valpolicella

Er zijn niet veel streken die vier verschillende wijnen op de markt brengen, maar Valpolicella klaart het kunstje. In volgorde van licht naar zwaar: Valpolicella (Classico), Valpolicella Superiore, Ripasso, Amarone en Recioto. Valpolicella is een lichtgewicht, fruitige rode wijn voor alledag. Voor de laatste twee wijnen wordt de ‘appasimento-methode’ gebruikt. Dat wil zeggen dat de druiven na de oogst worden ingedroogd. De concentratie van aroma’s en suikers gaat omhoog en de druiven verschrompelen tot rozijntjes. Die rozijntjes worden tot wijn vergist. Bij Amarone resulteert dat in een geconcentreerde, fluweelzachte maar droge rode wijn. Recioto krijgt hetzelfde procedé, maar behoudt restsuiker en is dus een zoete rode wijn. Tot slot zit Ripasso tussen lichte Valpolicella en geconcentreerde Amarone della Valpolicella in. Ripasso begint als een Valpolicella, maar wordt nogmaals vergist op de druivenschillen en pulp die eerder voor Amarone gebruikt zijn. Deze bevatten namelijk nog vele delicate geur-, kleur- en smaakstoffen.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

De lichte wijnen van Valpolicella zijn ideale begeleiders van pizza’s en pastagerechten. Heerlijk om licht gekoeld te serveren. Een Ripasso is steviger en kan wat zwaardere gerechten aan. Lekker om te schenken bij een romige paddenstoelenrisotto. Ook heerlijk bij harde kazen als Pecorino en Parmigiano Reggiano. Italianen noemen Amarone della Valpolicella ook wel ‘vino da meditazione’: de wijn behoeft geen spijs, het is een ‘meditatiewijn’. Ogen dicht en genieten. Recioto gaat hand in hand met chocoladedesserts.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen