Syrah / Shiraz

Dit is een van de belangrijkste en edelste druivenrassen ter wereld en op dit moment winnend aan populariteit. Syrah is in bijna 150.000 hectare wijngaardareaal over de hele wereld aangeplant. De druif is beroemd vanwege wijnen uit Hermitage en Côte Rôtie in de noordelijke Rhône. In andere delen van Frankrijk en elders op de wereld is hij onderdeel van de gsm-blend, samen met grenache en mourvèdre.

Lees verder...

Smaaktype

Syrah-wijn laat zich kenmerken door zijn intense en dichte paarse kleur, vooral op jonge leeftijd. De smaken zijn intens, vaak met veel fruit en een typisch dierlijk aroma. De klassieke wijnen van syrah zijn krachtig, rijk aan tannines en uitstekend geschikt om lang op te leggen. De meer toegankelijke wijnen zijn vlezig van structuur en barsten van het fruit.

Oorsprong

In 1998 is middels DNA-onderzoek vastgesteld dat syrah een natuurlijke kloon is van mondeuse blanche (moeder) en dureza (vader). Mondeuse blanche komt van oorsprong uit de Savoie en dureza uit de Ardèche. Het is daarom aannemelijk dat ergens tussen deze streken, waarschijnlijk in de regio Rhône-Alpes nabij Isère, de syrah is ontstaan in een wijngaard waar beide rassen waren aangeplant. De eerste notitie van Syrah is van 1781, in de regio waar hij naam en faam heeft gemaakt: de noordelijke Rhône.

Locaties

Ondanks zijn nobelheid werd de druif lange tijd maar mondjesmaat gecultiveerd in Frankrijk. Dit beperkte zich tot de Rhône-streek. Tegenwoordig wordt zijn commerciële potentie ten volste gezien en wordt hij in rap tempo ook in andere streken aangeplant, zoals Languedoc en Provence. Buiten Frankrijk komt men de druif in veel landen tegen. De bekendste zijn waarschijnlijk Spanje en Australië. Laatstgenoemde heeft syrah, omgedoopt tot shiraz, min of meer tot zijn nationale held gepromoveerd.

Opvoeding

De wijnen van syrah zijn uitermate geschikt voor opvoeding op hout. Het is in de wijnkelder geen gemakkelijke druif: hij is erg gevoelig voor oxidatie, wat veel expertise van de wijnmaker vergt. Een koele, gecontroleerde gisting is van groot belang om frisheid en zuiverheid in de wijn te brengen.

Synoniemen

Omdat syrah in het nabije verleden nog niet wijdverspreid was, zijn er enkele lokale synoniemen voor de naam die nauwelijks nog gebruikt worden. Maar tegelijk is syrah een druif met een van de bekendste synoniemen ter wereld: shiraz. Deze naam is ontstaan in Engelstalige landen, waar de uitspraak van het Franse ‘syrah’ een echte bekkenbreker bleek te zijn.

Genetische overeenkomst

Zoals eerder gemeld, is van syrah bekend wie de ouders zijn: mondeuse blanche en dureza. Zeker is ook dat hij een achterkleinkind is van pinot, hoewel het onbekend is welke rassen daarbij grootouders zijn. Hij is een halfzus of -broer van viognier.

Moeilijkheidsgraad

In de wijngaard is syrah geen lastige druif. Hij moet in een warm klimaat groeien, maar kan uitstekend tegen droogte. Aan het begin van het groeiseizoen vormt koud weer een bedreiging. Syrah is eerder een grote uitdaging voor de wijnmaker in de kelder.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen