Château Combel-la-Serre

Julien Ilbert is een jonge, charismatische wijnmaker met een frisse blik op zijn thuishaven: Cahors. Hij komt uit een echte wijnfamilie. Al generaties lang zijn de Ilberts bezig met druiventeelt. Julien is echter de eerste die er zelf een wijn van maakt. Voorheen werden de druiven verkocht aan de lokale coöperatie. Julien gooide het roer om en startte Château Combel-la-Serre op ongeveer 15 kilometer van Cahors. Hier maakt hij prachtige wijnen van 100% malbec, ook wel auxerrois of cot genoemd. Er komen geen andere druivenrassen, zoals de lokale tannat, aan te pas. Ook de uitstraling van de fles is anders dan je gewend bent. Geen traditioneel etiket, maar speels en modern. Gebotteld in Bourgogne-flessen!

Lees verder...

Julien Ilbert is een jonge, charismatische wijnmaker met een frisse blik op zijn thuishaven: Cahors. Hij komt uit een echte wijnfamilie, die al generaties lang in de druiven zit. Zelf wijn maken deden ze nooit; in plaats daarvan verkochten ze hun druivenoogst aan de lokale coöperatie. In 1998 besloot Julien het roer om te gooien en startte hij zijn eigen wijnhuis. Toch liep dat niet helemaal volgens plan. Een toevallige ontmoeting met Mathieu Cosse tijdens een rugbywedstrijd leidde al snel tot een zevenjarige samenwerking, waarbij Julien de belangrijkste bron van Mathieu was voor hoogwaardige auxerrois (ook wel bekend als malbec én côt).

Een druif met vele namen

Is het malbec, auxerrois of côt, of cot zonder circumflex? Het antwoord is: het mag allemaal. De malbec-druif reist de westkant van Frankrijk door onder verschillende namen. Vroeger werd malbec vaker côt of auxerrois genoemd. Traditionele wijnhuizen doen dat nog steeds, maar steeds vaker noemen ze het beestje gewoon bij zijn bekende naam: malbec. Dat doet Julien Ilbert ook; hij noemt de druif zelfs op de fles, een typisch voorbeeld van zijn vooruitstrevende blik.

Toch zelf wijn maken

In 2005 brak Julien met Matthieu om verder te gaan met zijn originele plan: zelf wijn maken. Hij startte Château Combel-la-Serre op ongeveer 15 kilometer van het stadje Cahors. Al zijn wijngaarden liggen binnen een straal van 5 kilometer van de kelder. Hij heeft verschillende terroirs, in totaal 25 hectare, aangeplant met auxerrois. Volgens de regels hoeft een Cahors-wijn slechts 70% auxerrois te bevatten, maar daar gaat Julien niet in mee. De traditionele druivenrassen negrette en tannat heeft hij zorgvuldig vermeden in de aanplant en de recentere trend om ook Bordeaux-rassen toe te voegen is hem al helemaal een doorn in het oog.

Biologische wijnbouw

Zo precies als hij is als het gaat om het maken van wijn, zo precies is Julien in de wijngaard zelf. Sinds 2015 is Château Combel-la-Serre biologisch gecertificeerd. Die keuze komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zijn opa is gestorven aan de ziekte van Parkinson. De familie is ervan overtuigd dat dit te maken had met zijn harde werken in de wijngaard en het dag in dag uit inademen van chemicaliën.

Julien’s wijnen

Julien is nu 10 jaar bezig en de wijnen hebben een prachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ook hier wijkt hij af van de gebaande paden. Geen traditioneel etiket, maar speelse labels én de keuze om de wijnen te bottelen in Bourgogne-flessen – en dat voor een regio die naast de Bordeaux ligt! Jancis Robinson, ’s werelds bekendste wijnschrijver, is fan van de Malbecs van Ilbert. Château Combel-la-Serre maakt heel andere wijn dan de ouderwetse, rustieke Cahors-versies, die we kennen als ‘zwarte wijnen’. Met het relatief lage alcoholpercentage van rond de 12,5% zijn de wijnen van Ilbert ook niet te vergelijken met de zware versies uit Mendoza, dé plek voor Malbec in de Nieuwe Wereld.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen