Navarra

Navarra, met als hoofdstad het bekende Pamplona, ligt ten noordoosten van Rioja in Spanje. De regio is vanuit de geschiedenis vooral bekend vanwege haar beendroge rosé van grenache, maar timmert de laatste decennia ook aan de weg met haar goede witte en rode wijnen.

Lees verder...

Ligging

De streek ligt onder Pamplona, relatief dicht bij de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën. Het noordelijke deel van Navarra ligt in de heuvels, waar wijngaarden op zo’n 700 meter boven de zeespiegel zijn aangelegd. Verreweg de meeste wijnen komen uit het lager gelegen zuidelijke deel.

Bodem

De bodem is, ondanks de diverse ligging, vrij eenvormig in de regio. In het noorden bestaat de bodem vooral uit kalkhoudende klei, terwijl in het zuidelijke deel de bodem meer uit zand en klei bestaat.

Klimaat

Het klimaat is wel duidelijk verschillend in zuid en noord. In het noorden is het koeler en valt er wat meer neerslag door de sterkere invloeden van de Atlantische Oceaan. Het zuidelijk gelegen deel, in de vlakte van de Ebro, is warmer door de invloeden van de Middellandse Zee, die de Ebro met zich meevoert.

Druivenrassen

Van oudsher wordt hier grenache verbouwd. We treffen hiervan nog veel (mooie) oude stokken aan in Navarra. Er is echter een sterke trend naar vooral tempranillo en cabernet sauvignon gaande. Er bestaat een regel dat waar grenache wordt gerooid, er geen grenache teruggeplant mag worden. Een interessante keuze, maar gezien de commerciële successen geen slechte. Er is echter een aantal producenten dat de authentieke grenache koestert en daar fraaie wijnen van maakt.

Gecontroleerde gebieden

De Navarra is een op zich staande DO. Er is nog een beschermde aanduiding, Vino de la Tierra, waar wijnen onder geproduceerd kunnen worden.

Smaaktype

De wijnen zijn over het algemeen een mengelmoes van de wijnen uit Rioja en Somontano. Er wordt, net als in Rioja, behoorlijk wat houtopvoeding toegepast. Het koelere klimaat, vooral in het noorden, lijkt wel wat op dat van Somontano. Dit in combinatie met internationale druiven (net als in Somontano) zorgt voor een logisch vergelijk.

Wijn/spijs

De wijnen, zeker die van grenache, zijn mooi te combineren met stevige vleesgerechten en wild.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
x

Corona maatregelen

Maandag 14 december zijn de Corona maatregelen aangepast. Onze winkels blijven gewoon geopend. We informeren je graag over de maatregelen die wij genomen hebben.

Lees verder