Blaufränkisch

Blaufränkisch is een van de typische druiven van wijnland Oostenrijk. De druif groeit graag in warme gebieden en wordt nog weleens vergeleken met pinot noir.

Lees verder...

Smaaktype

Regelmatig worden wijnen van blaufränkisch vergeleken met wijnen van gamay en pinot noir. Vaak zijn ze echter donkerder van kleur en van fruit. De lichtere, niet-houtopgevoede wijnen zijn fris en fruitig met een prettige zuurgraad. De hout-opgevoede variant kan complexe wijnen geven, met name als die onder de Oostenrijkse Leithaberg DAC vallen.

Oorsprong

De eerste melding die van het druivenras blaufränkisch is terug te vinden, dateert van 1862. Dit is relatief kort geleden, aangezien er al vele eeuwen eerder meldingen gedaan zijn van andere rassen. De oorsprong ligt in het gebied waar de druif nog steeds veel aangeplant staat: het grensgebied van Oostenrijk en Hongarije, al is niet duidelijk waar exact de oorsprong ligt.

Locaties

Het grootste deel van de aanplant van blaufränkisch vinden we in Hongarije. Daarna is Oostenrijk nummer twee, met de streek Burgenland (Mittelburgenland in het bijzonder). Aan dit land heeft de druif waarschijnlijk zijn populariteit te danken. Naast deze landen is de druif aangeplant in diverse Oost-Europese landen en Duitsland.

Opvoeding

Blaufränkisch geeft diepgekleurde en karaktervolle wijnen. Ambitieuze wijnmakers geven de wijn een behoorlijke houtopvoeding, die de wijn – mits goed uitgevoerd – een fraaie diepgang en behoorlijk bewaarpotentieel geeft. De druif kan ook frisse en fruitige rode wijnen geven. In dit geval wordt de wijn op rvs-vaten gerijpt en vrij snel gebotteld.

Synoniemen

De druif kent vele regionale synoniemen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de naam blaufränkisch verwijst naar het toenmalig hoogwaardige Franken. In Hongarije heet hij kékfrankos en in Duitsland wordt de naam lemberger of limberger gebruikt.

Genetische overeenkomst

Lange tijd werd gedacht dat blaufränkisch dezelfde druif was als pinot noir en gamay (noir). DNA-onderzoek bewees het ongelijk en toonde aan dat gamay noir een kloon is van blaufränkisch.

Moeilijkheidsgraad

De blaufränkisch is een bijzondere druif als het om de rijping gaat. Hij loopt vroeg uit, maar rijpt laat. Dit zorgt voor een heel lange rijpingstijd, wat vraagt om warme gebieden. Als aan die voorwaarde voldaan wordt, is het een redelijk eenvoudig te verbouwen druif.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen