Gamay

Gamay – korte naam voor gamay noir à jus blanc – is een blauw druivenras uit Frankrijk. Als je gamay zegt, dan zeg je Beaujolais. Hier staat 75% van de totale aanplant. Gamay is een van de oudste druivenrassen van Frankrijk. Er is zelfs een document gevonden uit 1395, waarin stond dat men per direct moest stoppen met gamayteelt in de Bourgogne. Hij zou zogenaamd schadelijk zijn voor de gezondheid. De waarheid lag gelukkig iets anders. 

Lees verder...

Gamay is een vroeg rijpende druif en kan, als je niet oplet, lekker gaan woekeren. Hoge opbrengst: lage kwaliteit. Dat kon de Bourgogne niet gebruiken. Gelukkig heeft gamay later een thuis gevonden in de Beaujolais. Hier is het zelfs de enige toegestane blauwe druif. Buiten de Beaujolais vind je gamay sporadisch in de Loire, Mâconnais en Savoie.

Meer over de druif en de wijn

De gamay brengt fris-fruitige, sappige wijnen voort. De druif heeft een hoge zuurgraad en weinig tannine. De bekendste wijn is de Beaujolais Nouveau, die traditioneel de derde donderdag van november – dus twee maanden na de oogst – op de markt wordt gebracht. Deze wijn barst van het fruit en is bedoeld om jong (en gekoeld!) te drinken.

De beste Gamay komt daarentegen uit een van de tien cru-dorpen van de Beaujolais, waaronder Fleurie, Juliénas en Brouilly. De beste wijngaarden liggen op heuvels en hebben een bodem met veel graniet. Deze wijnen hebben intense aroma’s van viooltjes, rozen en frambozen. De betere Beaujolais-wijnen kunnen zich meten met de grote Bourgognes.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Door zijn natuurlijk hoge zuurgraad en lage tannine past gamay bij veel gerechten. Beaujolais Nouveau smaakt goed bij kip en kalkoen, maar is ook heerlijk bij gegrilde tonijn. Een wat vollere Beaujolais, bijvoorbeeld een Morgon of Juliénas is lekker bij Franse gerechten als ‘confit de canard’ en ‘coq au vin’.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen