Wijn uit Oostenrijk

In Oostenrijk waren, net als in Duitsland, de Romeinen zo’n honderd jaar na het begin van onze jaartelling verantwoordelijk voor de aanplant van de eerste wijngaarden. Maar ook hier kwam de wijncultuur pas echt tot bloei nadat de eerste kloosters waren gesticht. De monniken zorgden voor de ontwikkeling en uitbreiding van de wijnbouw. Eeuwenlang had Oostenrijk een florerende wijnbouw, tot net als elders in Europa ook hier de Phylloxera (druifluis) toesloeg en de wijngaarden vernietigde.

Lees verder...

Daarop volgden de Eerste Wereldoorlog, de crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog en de Russische bezetting van Wenen en omringende wijngebieden tot 1955. Op dat moment was er nog maar 10% van de wijngaarden over – om nog maar te zwijgen van de kennis die verloren was gegaan. Na een periode van sterke groei en een productie die alleen gericht was op volume, kwam er in 1985 na een groot wijnschandaal een omwenteling. De overheid voerde een strenge wijnwetgeving in. Alles werd ingezet op kwaliteit, met verplichte controles en gebruik van nobele druivenrassen voor met name droge witte wijn. De belangrijkste witte rassen in Oostenrijk zijn grüner veltliner, welschriesling, müller-thurgau, riesling en weissburgunder; de belangrijkste blauwe druiven zijn zweigelt, blaufränkisch en st. laurent. Momenteel wordt er ongeveer 70% witte en 30% rode wijn geproduceerd.

De wijnbouw in Oostenrijk vindt grotendeels plaats in het oosten van het land, grofweg in een halve cirkel rondom Wenen. Dat deel van het land heeft een grote verscheidenheid aan bodems en ligt op dezelfde breedtegraad als de Bourgogne. Het is verdeeld in vier wijnbouwregio’s: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen. Daarbinnen liggen in totaal weer zestien wijnbouwgebieden. In Niederösterreich zijn Wachau en Kamptal te vinden, de twee interessantste gebieden. Ondanks het feit dat deze regio’s tamelijk dicht bij elkaar liggen, zijn de klimaatverschillen behoorlijk groot. In Niederösterreich is de invloed van Atlantische Oceaan nog merkbaar, terwijl in Burgenland juist een landklimaat heerst. Gemeenschappelijk zijn de warme zomers en een lange, warme herfst, waardoor de druiven optimaal rijp kunnen worden. De belangrijkste wijnbouwgebieden liggen langs de Donau, die het zonlicht weerkaatst in de richting van de wijngaarden en de temperatuur behoorlijk constant houdt. Dat gebeurt ook bij de Neusiedlersee, waar zoete wijnen een specialiteit zijn. De wijngaarden liggen dicht bij het meer en in het najaar treedt hier regelmatig mist op, wat essentieel is voor de vorming van Botrytis cinerea (edele rot). De door botrytis aangetaste druiven vormen de basis voor zoete Beerenauslesen en Trockenbeerenauslesen. 

Over het algemeen hebben de traditioneel werkende wijnboeren niet meer dan 1 à 2 hectare wijngaard; er zijn weinig Oostenrijkse wijnbedrijven met meer dan 20 hectare. Veel producenten werken grotendeels biologisch en het oogsten gebeurt vrijwel altijd met de hand. Oostenrijkse wijnen hebben gemiddeld een zeer goede kwaliteit en onderscheiden zich door een heel eigen smaak, met relatief veel concentratie en alcohol. De wettelijk bepaalde kwaliteitsindeling is grotendeels afgeleid van de Duitse. Naast Qualitätswein en Kabinettwein is er de categorie van Prädikatsweine. Die is ingedeeld naar het mostgewicht van de druiven; hoe meer suiker die bevatten, hoe hoger het mostgewicht. Oplopend in niveau is de indeling: Spätlese; Auslese; Beerenauslese, Strohwein en Eiswein; Ausbruch en Trockenbeerenauslese.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen