Ribera del Duero

Ribera del Duero is misschien wel het wijnwonder van Spanje. In de jaren 80 was dit een slaperige streek, waar saaie coöperaties en kleine familiebedrijven wat wijn maakten voor met name lokaal gebruik. Door de komst van enkele ambitieuze wijnmakers steekt Ribera del Duero nu Spanjes van oudsher beroemdste wijngebied, Rioja, naar de kroon.

Lees verder...

Ligging

Ribera del Duero strekt zich uit langs de rivier de Duero. Het gebied ligt op het relatief hoge Centrale Plateau, met hoogtes variërend tussen 500 en 900 meter. De streek ligt ten noordwesten van Madrid en nog geen 100 kilometer ten oosten van Rioja.

Bodem

In Ribera del Duero wordt de bodem gedomineerd door kalksteen, die afgezet is door de Duero of een van de vele zijriviertjes. In enkele gevallen bestaat de bodem uit lichte, zanderige ondergrond en keien.

Klimaat

De hoge ligging van Ribera del Duero is van enorme invloed op het klimaat. Het is in het groeiseizoen overdag erg warm (temperaturen tot 35 graden Celsius), maar in de nachten koelt het altijd sterk af tot soms maar 12 graden. Voorjaarsvorst is hier eerder regel dan uitzondering. De koele nachten zorgen voor een lang groeiseizoen, met soms oogsten in de loop van oktober.

Druivenrassen

Er is één ras koning in Ribera del Duero: de lokale variant van tempranillo, hier tinto fino of tinto del país genoemd. De tempranillo geeft verbluffende resultaten in Ribera en heeft eigenlijk geen ondersteuning van andere druiven nodig – in tegenstelling tot in Rioja. Andere toegestane rassen zijn Bordeaux-rassen, albillo (wit) en garnacha. Er wordt in het geval van nieuwe wijngaarden sterk aangedrongen op het planten van uitsluitend tempranillo.

Gecontroleerde gebieden

De DO Ribera del Duero bestaat pas sinds 1982, maar staat al enkele jaren op de nominatie om naast Rioja en Priorat een DOC te worden. De regio kent geen andere DO’s, en binnen de DO Ribera del Duero is 97% van de wijn rood, de overige 3% is rosé.

Smaaktype

De rode wijnen uit Ribera del Duero staan bekend om hun fluweelzachte structuur en krachtige smaak. Wijnen krijgen vaak een lange rijping op fust en fles, met echte krachtpatsers als resultaat. De roep van de markt om elegantie maakt dat veel producenten de rijping inkorten en vaker met Frans dan Amerikaans hout gaan werken.

Wijn/spijs

Stoofgerechten van lam of schaap maken geweldige wijn-spijscombinaties met de stevige Ribera del Duero-wijnen.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen