Touriga Nacional

Touriga nacional is een inheems Portugees druivenras, dat misschien wel de beste wijnen van het land kan geven. Helaas is de druif halverwege de 20e eeuw massaal gerooid in Portugal (met name in Dão) vanwege zijn lage opbrengsten. Producenten wilden hoge volumes en touriga nacional hielp daar niet bij. Gelukkig zien we de laatste decennia weer een (sterke) opmars van de druif, mede vanwege de goede onversterkte wijnen die hij kan voortbrengen.

Lees verder...

Smaaktype

De wijnen van touriga nacional zijn misschien wel de mooiste die Portugal te bieden heeft. Met goede tannines en zuren zijn het krachtige maar verfijnde wijnen, met aroma’s van zwarte bes, eucalyptus en leer.

Oorsprong

De druif komt vrijwel zeker uit de Dão-regio in Portugal, waar er in 1822 voor het eerst een notitie van gemaakt werd. Men vermoedt dat de naam touriga komt van het dorpje Tourigo, ten westen van Tondela in Dão.

Locaties

In Dão, de geboorteregio van de touriga nacional, staat de druif nog steeds aangeplant. Maar waar dat eind 19e eeuw bijna het gehele wijngaardarsenaal betrof, was het in 1986 nog maar 5%. De druif was door zijn lage opbrengst massaal gerooid. Nu, na een selectie van goede klonen en met meer aandacht voor kwaliteitswijn, is de druif weer met een opmars bezig. Naast Dão wordt de druif ook in de Douro geteeld voor zowel port als stille wijn. In andere delen van Portugal wordt de druif ook steeds populairder en zelfs buiten het land wordt hij in kleine aantallen verbouwd (VS, Spanje).

Opvoeding

Touriga nacional wordt van oudsher in de Douro-streek gebruikt om port van te maken. In het geval van onversterkte wijn is het een druif die wijnen geeft waarvoor houtlagering eerder regel dan uitzondering is. De wijnen zijn compact, met goede zuren en tannines. Ideale basiswijn om met houtopvoeding de scherpe randjes eraf te halen en de wijn aan complexiteit te laten winnen. Deze wijnen zijn daarna erg geschikt om langere tijd op fles te bewaren.

Synoniemen

Vanwege het lokale karakter van de druif – hij is tot voor kort nauwelijks buiten Portugal geteeld – is er hooguit een aantal niet-relevante regionale synoniemen.

Genetische overeenkomst

Touriga nacional is vrijwel zeker een afstammeling van touriga fêmea, ook een ras uit de Dão en Douro. Zelf is hij een ouder, samen met marufo, van touriga franca uit de Douro.

Moeilijkheidsgraad

Touriga nacional is geen moeilijke druif om te verbouwen. In de wijngaard moet er af en toe rigoureus gesnoeid worden, omdat hij nogal snel blad laat groeien. Het grote nadeel is dat de druif geen hoge opbrengsten geeft, waardoor hij voor producenten die op zoek zijn naar kwantiteit geen goede optie is.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen