Thierry Houry

In het hart van de Montagne de Reims, gelegen in de grand-cruwijngaarden van Ambonnay, vind je het champagnehuis Thierry Houry. Het is een echt familiebedrijf, dat in tegenstelling tot andere champagneboeren ook zelf champagne maakt. Vaak verkopen kleine boeren hun druiven namelijk aan de grote merken. Thierry Houry doet dat niet en maakt juist karaktervolle champagnes met een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. 

Lees verder...

Thierry Houry – Champagne met respect voor terroir en traditie

In het hart van de Montagne de Reims, gelegen in de grand-cruwijngaarden van Ambonnay, vind je het champagnehuis Thierry Houry. Het is een echt familiebedrijf, dat in tegenstelling tot andere champagneboeren ook zelf champagne maakt. Vaak verkopen kleine boeren hun druiven namelijk aan de grote merken. Thierry Houry doet dat niet en maakt juist karaktervolle champagnes met een fantastische prijs-kwaliteitverhouding. Ze werken met een oprechte liefde voor terroir en traditie. En dat proef je, van een mooie ‘brut’ tot een bijzondere, terroirgedreven champagne van chardonnaydruiven, afkomstig van één perceel. 

Binnen de familie Houry zijn de taken netjes verdeeld. Aan het roer staat Thierry Houry, die het werk in de wijngaard en de kelder op zich neemt. Zijn zoon, Alexis, doet de marketing en moeder Mariane regelt de zaken achter de schermen.

Het werk in de wijngaard

Maar het maken van een goede champagne begint natuurlijk in de wijngaard. Er wordt met grote aandacht voor het terroir gewerkt, een liefde die van generatie op generatie wordt doorgegeven. “We erven de aarde niet van onze ouders, we lenen haar van onze kinderen”: een quote van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, die het gedachtegoed van de familie Houry mooi weergeeft.

Thierry Houry bezit vijf percelen rondom Ambonnay, die op een gunstige locatie aan de zuidkant van de heuvel Montagne de Reims liggen. Hij doet er alles aan om het terroir van ieder perceel terug te laten komen in zijn champagnes. Dat is ook precies wat de champagnes zo bijzonder maakt en wat juist het voordeel is van de kleine champagnehuizen. Ze experimenteren en kiezen misschien een ander pad dan het gebruikelijke, met als doel een champagne met persoonlijkheid te creëren. Zo kunnen kleinere champagnehuizen een verrassende kwaliteit bieden, die ook nog eens betaalbaar is.

De bijzondere champagnes van Thierry Houry

Kijk maar naar de bijzondere cuvées die Thierry Houry op de markt brengt, zoals de Cuvée Prestige, een champagne van 100% reservewijn, afkomstig van chardonnay en pinot noir. Hiermee laat de maker de geschiedenis van de wijngaard zien. Elk oogstjaar heeft zijn eigen kenmerken – koud, nat, droog, warm – die tot uiting komen in deze topcuvée. De gemiddelde rijpingsduur van al zijn champagnes ligt ver boven de norm, wat maar weer aangeeft dat Thierry Houry kwaliteit vooropstelt. Een andere, zeer bijzondere champagne is La Baronette, afkomstig van het gelijknamige perceel. Het mineralige terroir van La Baronette zorgt voor een pure expressie van chardonnay.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen