Muscadet

De term ‘Muscadet’ staat vaak garant voor verwarring. Is het een druif of een streek? Het antwoord is: geen van beide. Muscadet is de belangrijkste AOC van Pays Nantais, het district in het westen van de Loire, rond de stad Nantes, aan de centrale westkust van Frankrijk.

Lees verder...

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Welke druivenrassen komen er voor?

Het druivenras dat hier centraal staat, is melon de Bourgogne, dat ook vaak muscadet wordt genoemd. Zijn roots liggen – niet verrassend – in Bourgogne, maar daar kom je melon nauwelijks nog tegen. In de verte is de druif verwant aan chardonnay. Melon de Bourgogne is geen aromatische druif, zoals sauvignon blanc of muscat, maar juist heel ingetogen met subtiele aroma’s van peer, appel en citrusfruit. Om de wijnen meer complexiteit mee te geven, worden ze enkele weken of zelfs maanden ‘sur lie’ (op de droesem) gerijpt. Dit maakt de wijn ronder en romiger van smaak.

Klimaat en bodem

Er heerst een overduidelijk maritiem klimaat in Pays Nantais met vochtig en koel weer. Dat kan melon de Bourgogne hebben. De bodem is divers, maar de meest voorkomende bodemsoorten zijn schist en gneis. Over het algemeen hebben deze stenige bodems een goede afwatering (belangrijk in een vochtig klimaat).

Belangrijkste oorsprongsbenamingen

Er zijn vier Muscadet-benamingen, te weten: AOC Côtes de Grandlieu, AOC Coteaux de la Loire, AOC Muscadet zelf en de meest productieve (en bijgevolg de meest bekende), AOC Muscadet Sèvre et Maine. Het totale gebied beslaat ongeveer 90 kilometer. Het begint bij de monding van de Loire en loopt tot de westelijke rand van Anjou. De meeste wijngaarden liggen ten zuiden en oosten van de stad Nantes en langs de oevers van de Loire en zijn zijrivieren.

Wijn-spijs: wat eten we bij Muscadet?

Muscadet is de klassieker bij een pannetje mosselen. Vaak heeft een Muscadet iets ziltigs, waardoor hij heerlijk combineert met alles wat uit de zee komt. Mosselen, oesters of een stukje kabeljauw – Muscadet is je vriend!

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen