Mourvèdre / Monastrell

Mourvèdre is een van de drie druiven uit de populaire gsm-blend, samen met grenache en syrah. Beroemde wijnen van (deels) mourvèdre zijn de wijnen uit Bandol (Provence) en die van Château de Beaucastel uit Châteauneuf-du-Pape.

Lees verder...

Smaaktype

Mourvèdre geeft donker gekleurde en krachtige wijnen. De wijnen zijn vaak hoog in alcohol en vol van vlezige tannines. In de gsm-blend wordt mourvèdre dan ook gebruikt om structuur en body aan de wijn te geven. Mourvèdre kan in heel warme gebieden een jam-achtig aroma krijgen, maar een goede producent zal dat willen vermijden en zal proberen de aroma’s van braam en zwarte bes uit de druif te weren.

Oorsprong

Ondanks de bekendheid die deze druif in Frankrijk geniet, komt hij van oorsprong uit Spanje. Het is een eeuwenoud ras, want al in 1381 is er voor het eerst een notitie van gemaakt, hoewel ook de theorie bestaat dat de druif al omstreeks 500 voor Christus door de Feniciërs naar Spanje is gebracht. De namen mourvèdre, monastrell (Spaans) en mataro (Catalaans) verwijzen naar ‘monasterio’ (klooster), Camp de Morvedre (het huidige Sagunto in Valencia) en Mataró (in Catalonië).

Locaties

Tegenwoordig is de mourvèdre, of monastrell, een van de belangrijkste druivenrassen in Spanje. Drie kwart van de wereldwijde aanplant staat in Spanje, met name in Murcia, Castilla-La Mancha en Valencia. In Frankrijk treffen we hem in de Provence, Languedoc-Roussillon en Rhône. Overzees is de druif in kleine hoeveelheden aangeplant in de VS, Australië en Zuid-Afrika.

Opvoeding

Wijnen van mourvèdre, zeker in het geval van een monocépage, zijn zeer gevoelig voor reductie. De wijnen moeten daarom wel op hout opgevoed worden, zodat de noodzakelijke oxidatie op gang gebracht wordt.

Synoniemen

De vraag is eigenlijk of monastrell een synoniem van mourvèdre is of andersom. Strikt genomen was de naam monastrell er eerst, maar in de Nederlandse markt spreken we vaker van mourvèdre. Beide namen worden hoe dan ook veel gebruikt, evenals mataro (in Catalonië, de VS en Australië).

Genetische overeenkomst

Zoals zo vaak bij heel oude druivenrassen, is ook van de mourvèdre tot op heden niet vastgesteld hoe deze ontstaan is. Recent DNA-onderzoek suggereert dat hij op enige wijze familie is van de graciano, maar hoe ze met elkaar verwant zijn, is onduidelijk.

Moeilijkheidsgraad

Mourvèdre kent twee gezichten. Het is een druif die gemakkelijk groeit, mits er maar een (zeer) warm klimaat heerst. In de wijngaard is het een druif die goed tegen droogte, warmte en andere extreme omstandigheden bestand is. Het risico van mourvèdre schuilt in de kelder: de druif kan extreem alcoholische wijnen geven waar enige frisheid aan ontbreekt, plus het risico op reductieve wijnen. De wijnmaker moet dus op tijd oogsten om de suikers en dus de alcohol laag te houden en de zuren te bewaren, en voldoende fustrijping aan de wijn geven.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen