Wijnen uit Spanje

Spanje is met meer dan 1 miljoen hectare aan wijngaarden het grootste wijnland ter wereld, maar door hoge temperaturen en droogte slechts derde als het om productie gaat. Het Iberisch Schiereiland heeft een wijnbouwgeschiedenis die ver teruggaat. Al 1100 jaar voor onze jaartelling plantten de Feniciërs wijngaarden in de buurt van het huidige Cádiz in het zuiden van Spanje. Zo’n 800 jaar later verspreidden de Romeinen de wijnstok tot in het gebied dat tegenwoordig Rioja heet, diep in het binnenland. Later, tijdens de bezetting door de Moren van 711 tot 1492, was in een groot gedeelte van Spanje amper wijn te krijgen en raakte de wijncultuur in verval. Weliswaar werd in de zestiende eeuw de wijnbouw weer hervat, maar de productie was vooral voor de binnenlandse markt en de wijnen van Jerez waren de enige die bekendheid kregen in Engeland en Nederland. Eind negentiende eeuw, toen de Phylloxera (druifluis) verwoestend toesloeg in Frankrijk, zochten de handelaren uit Bordeaux hun heil in Rioja. Ze gebruikten hun technieken en kennis om de alcoholische, logge rode en de geoxideerde witte wijnen naar een hoger niveau te tillen. Pas toen kreeg de wijnbouw in Rioja enige vaart. Tegelijkertijd ontwikkelden producenten in Catalonië mousserende wijnen volgens de método tradicional (dezelfde methode die voor champagne wordt gebruikt), die onder de naam cava veel succes zouden gaan oogsten.

Voor eventjes dan. Want ook Spanje werd rond 1880 geteisterd door de phylloxera. Na een grootschalige wederopbouw van vrijwel alle wijngaarden volgde in 1932 de invoering van een systeem van gecontroleerde herkomstbepaling, de Denominación de Origen (DO). Maar er lag alweer een nieuwe periode van rampspoed op de loer: de Spaanse burgeroorlog en het internationale isolement onder de dictatuur van Franco. Er was amper handel en alleen wijnproductie voor de interne markt. Dat na Franco’s overlijden de democratie weer opleefde, Spanje lid werd van de Europese Unie en er in de wijnbouw en -handel grote veranderingen plaatsvonden, is niet echt verrassend. De snelheid waarmee dat gebeurde verraste wel en het resultaat al helemaal. In een kleine dertig jaar tijd kregen veel, en vaak onbekende, Spaanse wijnstreken nieuw leven ingeblazen. Ook werd in 1991 de hoogste Spaanse classificatie geïntroduceerd, de Denominación de Origen Calificada (DOCa). Tot nu toe is die slechts aan twee gebieden toegekend, Rioja en Priorat. Gebieden als Catalonië met zijn cava en Jerez met zijn sherry bestendigden met een constant hoog niveau hun reputatie. Tegelijkertijd bewezen regio’s als Rueda, Ribera del Duero en Torro, om er maar een paar te noemen, wat voor een enorm potentieel aan kwaliteit er in dit land aanwezig is. Er kwam een groot arsenaal aan buitengewoon goede en betaalbare wijnen op de markt. Daarnaast heeft een opvallend groot aantal wijnmakers zich in korte tijd onder de elite van mondiale topwijnen geschaard, zoals Artadi, Bodegas Pujanza, Bodegas Emilio Moro, Pingus, Muga en Clos Mogador. Een positie die in de toekomst alleen maar verder uitgebreid en geconsolideerd zal gaan worden.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
x

Leef je uit:

Tot en met zondag 27 augustus:

  • vanaf 18 flessen 5% korting,
  • vanaf 24 flessen 10% korting,
  • vanaf 36 flessen 15% korting.

Meer informatie