Central Valley

Central Valley is de belangrijkste wijnregio van Chili en begint onder de hoofdstad Santiago. De regio kan opgedeeld worden in vier subgebieden, waarvan Maipo veruit het bekendste is. Door de grootte van het gebied, verschillende klimaten en diverse bodemsoorten is de diversiteitaan druivenrassen in Central Valley enorm. 

Lees verder...

Klimaat en bodem

Central Valley bestaat uit Maipo, Maule, Rapel – alle drie vernoemd naar de rivieren die door die gebieden stromen – en Curicó. Gezien de uitgestrektheid van het gebied zijn de variaties in bodem en klimaat enorm. Maipo ligt het noordelijkst en is het warmst, Maule ligt het zuidelijkst en is koeler en vochtiger. De beste wijnen komen van de wijngaarden in de uitlopers van de Andes. In Central Valley vind je deels een alluviale bodem (ontstaan uit riviersediment) en deels een vulkanische bodem.

Welke druivenrassen komen er voor?

De aanplant wordt gedomineerd door de internationale rassen: cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Chili’s nationale trots, carmenère, speelt ook een grote rol in Central Valley. Daarnaast gaat men steeds meer op zoek naar koelere gebieden om te experimenteren met rassen als viognier en pinot noir.

Wijn uit Central Valley

Omdat het gebied zo groot is, is het moeilijk om te spreken over een typische stijl voor Central Valley. De betere wijnen komen uit de subregio’s en dragen de naam van de subregio op het etiket. In Maipo worden mooie Cabernets Sauvignons gemaakt, die kunnen wedijveren met die uit Napa Valley. De kleigrond van Colchagua is grote vrienden met merlot en carmenère en staat garant voor volle, rode wijnen.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Om maar even met het paradepaardje van Chili te beginnen, Carmenère is heerlijk met kruidige gerechten, zoals chili con carne en goulash. Een jonge Carmenère gaat ook heel goed samen met spinazietaart. Bij een stevige Cabernet kun je denken aan vettige gerechten, zoals gegrilde worstjes of langzaam gegaarde spareribs.

 

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen