Cognac

Eigenlijk heet dit Franse gebied de Charente, maar vanwege de bekende drank cognac die hier gemaakt wordt, heet het in de volksmond wel de Cognac-streek. Hier wordt per jaar zo’n 9,3 miljoen hectoliter wijn gemaakt, vrijwel alleen maar wit, waarmee het de grootste witte wijn producerende streek van Frankrijk is. Die wijn wordt echter vrijwel geheel gebruikt voor destillatie van cognac.

Lees verder...

Ligging

De streek ligt net boven de Bordeaux-regio, in het westen grenzend aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Limousin.

Bodem

De bodem in de Cognac-streek lijkt heel erg op die van de Champagne: kalk. De naam Champagne, die regelmatig op cognacflessen staat, verwijst naar het hart van de streek (Grande Champagne en Petite Champagne). In Frankrijk wordt een terrein met veel kalk in de grond ook wel ‘champagne’ genoemd.

Klimaat

Het klimaat is vergelijkbaar met het klimaat in de Bordeaux. Veel zon, overduidelijk invloeden van de Atlantische Oceaan en milde zomers.

Druivenrassen

Verreweg het meest aangeplante ras is ugni blanc. Het is een druif die veel fruit produceert, ongevoelig is voor ziektes, hoge zuren geeft en relatief laag-alcoholische wijnen oplevert. Ideaal om wijn van te maken voor (uiteindelijk) de productie van cognac. Echter, gezien er in de wereld minder vraag is naar sterk-alcoholische dranken, wordt er steeds meer stille wijn gemaakt in de regio. Die wordt dan gemaakt van bijvoorbeeld sauvignon blanc en merlot.

Gecontroleerde gebieden

Er zijn twee beschermde namen in de regio. Cognac, waarvan de naam ontleend is aan het gelijknamige dorp, voor het destillaat. Daarnaast is er Pineau des Charentes, die gemaakt wordt door aan verse druivenmost cognac toe te voegen. Dit geeft een drank met 16 tot 22 procent alcohol, die vaak als aperitief wordt gedronken. Voor de stille wijnen bestaat er de IGP Atlantique.

Smaaktype

Er is een enorme variëteit in cognacs, vooral afhankelijk van het talent van de keldermeester. Het destillatieproces luistert erg nauwkeurig en een goede destillateur kan zich enorm onderscheiden.

Wijn/spijs

Cognac dient gedronken te worden na de maaltijd. Het zorgt voor een goede spijsvertering. Let hierbij op het juiste glas. De grote, vaak gebruikte ballonglazen zijn absolute moordenaars voor de fijne aroma’s van de drank. Neem een kleiner, fijner gevormd glas om optimaal van de cognac te genieten.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen