Groot Brittannië

Het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt, maar ook Engeland hoort in het rijtje wijnlanden thuis. De meeste wijngaarden liggen in het zuiden van het land, langs de kustlijn. De Engelse wijngebieden liggen officieel boven de 50e breedtegraad, waardoor het land – volgens de boeken – niet geschikt is voor wijnbouw. Klimaatverandering heeft ervoor gezorgd dat hier toch kwaliteitswijnen gemaakt kunnen worden.

Lees verder...

Geschiedenis van Engelse wijnbouw

Engeland kent een korte geschiedenis als het om wijnbouw gaat: de eerste wijngaard werd in 1951 aangeplant.

Belangrijke wijnregio’s van Engeland

De meeste wijngaarden vind je in het zuidoosten bij Kent, East en West Sussex, Surrey en Hampshire, maar er is ook wijnbouw te vinden in het zuidwesten en zelfs ver boven London, rondom Norfolk.

Klimaat

Het regent veel in Engeland, maar in het zuiden is het klimaat warmer en droger. De opwarming van de aarde heeft ervoor gezorgd dat de jaarlijkse temperatuur stijgt en de kans op onrijpe druiven steeds kleiner wordt.

Toelichting belangrijke regio’s

De beste regio’s liggen in het zuidoosten van het land. Sussex en Kent liggen in de zuidoostelijke hoek van Engeland. Het zijn droogste en zonnigste regio’s van het land.

Hier komen prachtige, mousserende wijnen vandaan die kunnen wedijveren met die uit Champagne. Dat heeft niet alleen met het koele klimaat te maken, ook de krijtbodem doet een duit in het zakje. Denk maar aan de prachtige, witte krijtkliffen van Dover.

Ten noordoosten van London liggen de wijngaarden van Norfolk en Suffolk. Hier worden vooral stille wijnen gemaakt, voornamelijk van bacchus – een kruising tussen riesling x silvaner en müller-thurgau. 

Bodem

De reden dat Engeland zo succesvol is op het gebied van mousserende wijnen, heeft het land voor een groot deel te danken aan de bodem. De krijtbodem waar Champagne bekend om staat, loopt onder Het Kanaal door tot Zuid-Engeland. Miljoenen jaren geleden was het gebied dat we nu kennen als Noord-Frankijk een grote binnenzee. Door de jaren heen is er land gevormd uit het sedimentair gesteente. Het krijtkliffen van Dover, de Vogezen en de kimmeridgebodem van Chablis [NV1] zijn daar allemaal voorbeelden van.

Wist je trouwens dat er ook kimmeridgebodems in Engeland te vinden zijn? Sterker nog, het plaatsje Kimmeridge in Dorset is naar deze bijzondere bodem vernoemd! 

Klimaat

Niet alleen de bodem, maar ook het klimaat is vergelijkbaar met het klimaat van de Champagne. In Engeland ligt de gemiddelde jaartemperatuur net iets langer dan die van Champagne. Het koele klimaat zorgt voor een langzame rijping van de druiven. Dat zorgt voor fruitige wijnen met een hoge zuurgraad, perfect voor mousserende wijnen! 

Belangrijke gecontroleerde gebieden

Omdat Engeland als wijnland nog zo jong is, is er nog geen uitgebreide wijnwetgeving. De meeste wijnen worden gelabeld als “English Wine” of “Product of England”. In 2016 kreeg Sussex als eerste Engelse wijnregio een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) toegekend.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen