Moezel

De Moezel in Duitsland is wat natuur betreft een van de meest dramatische wijnbouwgebieden ter wereld. Veel van de wijngaarden zijn extreem steil (de steilste ter wereld vinden we bij Bremm met 67%!) en de rivier de Moezel kronkelt zo sterk dat hij van bovenaf een slang lijkt. Daarbij komt dat de oevers zo diep uitgegraven zijn dat microklimaten eerder regel dan uitzondering zijn.

Lees verder...

Ligging

De Moezel ligt direct boven de landsgrens met Luxemburg, waar ook langs de rivier wijnbouw plaatsvindt, en strekt zich naar het noordoosten uit tot de stad Koblenz. De streek wordt aan de noordwestkant goed beschermd tegen koele noordelijke invloeden door diverse heuvels. De wijngaarden liggen allemaal op zuid- en/of west-georiënteerde hellingen langs de rivier.

Bodem

In het zuiden van de streek is de bodem vooral kalk-gedomineerd; daar wordt veel elbling verbouwd voor sekt. Maar de grote troef van de Moezel is verder stroomafwaarts de leisteenbodem. Geweldige bodem voor wijnbouw, die langs de rivier in alle kleuren te vinden is, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en smaakmakers.

Klimaat

Hoewel de Moezel een vrij noordelijk gelegen gebied is, kan de druif er toch goed groeien. Dit heeft te maken met de amfitheaterachtige wijngaarden. Als de zon erop schijnt, wordt het er snikheet, wat de druiven veel groeikracht geeft. Het seizoen is lang en de hoge kwaliteit wordt nog eens gestimuleerd door een groot verschil in dag- en nachttemperatuur.

Druivenrassen

Er groeit een deel elbling en müller-thurgau (laatstgenoemde verdwijnt langzaam uit de wijngaarden), maar het is toch echt de rieslingdruif die de Moezel domineert. En terecht: geen andere druif kan zo goed de mineralen en specifieke kenmerken van de bodem vertalen naar mooie wijn.

Gecontroleerde gebieden

De Moezel is één beschermd gebied, waarbinnen dorpen en specifieke wijngaarden bij naam op de etiketten genoemd mogen worden. Bekende dorpen zijn bijvoorbeeld Bernkastel en Piesport en wereldberoemde wijngaarden zijn Brauneberger Juffer Sonnenuhr en Winninger Uhlen.

Smaaktype

De rieslingdruif kan extreem complexe en verfijnde wijnen geven in de Moezel. Ze worden in alle zoetvarianten gemaakt, van beendroog tot extreem zoete TBA en Eiswein. Zeker de wijnen uit de beroemde wijngaarden kunnen jarenlang opgeslagen worden, waarbij ze winnen aan smaak en finesse.

Wijn/spijs

De Rieslings uit de Moezel kunnen, in het geval van de gemakkelijke lichte wijnen, perfect als dorstlessende wijn gedronken worden. Als het de meer complexe wijnen betreft, mag er gerust rijk bij gegeten worden, zoals wild en gevogelte.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen