Sake

Sake. Misschien wel een van de mooiste, delicaatste en verfijndste producten die Japan te bieden heeft. Gemaakt van gepolijste rijst en daarom soms ook wel rijstwijn genoemd. Dat is op zich best raar, want de bereidingswijze is veel meer verwant aan bierbrouwen dan aan wijn maken.

Lees verder...

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

In Japan betekent ‘sake’ gewoon ‘alcohol’ en het woord heeft in die zin net zoveel betrekking op bier als op wijn of sterke drank. De gebruikelijk naam voor wat wij sake noemen is nihonshu. Sake, nihonshu dus, wordt gemaakt van gepolijste rijstkorrels, koji (een vriendelijk soort schimmel), water en gist. In sommige gevallen wordt ook nog gedistilleerde alcohol toegevoegd.

DE INGREDIËNTEN

Rijst
Rijst is al duizenden jaren een belangrijke voedingsbron voor de Japanners. Het is daarom niet verwonderlijk dat zij er ook een drank van hebben gemaakt. Sake kan gemaakt worden van normale tafelrijst, hoewel er ook speciale rijstsoorten voor worden gekweekt. De grootte van de zetmeelkern in de kern van de rijstkorrel is van groot belang voor de kwaliteit van de sake. Voor die zetmeelkern geldt heel simpel: hoe groter, hoe beter. De rijstsoort yamada nishiki, met een sterk vermogen om water op te nemen, is de koning van de sakerijst.

Water
Er gaat heel veel aandacht uit naar de kwaliteit van het water dat gebruikt om sake te maken, om de goede reden dat water een hoofdbestanddeel is van sake en een cruciale rol speelt in het productieproces. Om de allerbeste sake te maken, is alleen het zuiverste water goed genoeg. En dan is er ook nog de keuze tussen hard en zacht water. In het algemeen levert hard water sake op in een robuuste, stevige stijl en komt uit zacht water sake voort met een delicatere, elegantere stijl.

Koji 
Koji, ook bekend als de ‘wonderfungus’, is een essentieel ingrediënt. Koji zorgt er namelijk voor dat het zetmeel in de rijst wordt omgezet in suiker, die vervolgens kan vergisten tot alcohol.

Gist
Gist is bepalend voor de aroma’s en de smaak van sake. Veel brouwerijen gebruiken daarom hun eigen specifieke giststammen.

Gedistilleerde alcohol
Aan sommige sake wordt aan het eind van de productie een kleine hoeveelheid alcohol toegevoegd om de drank een mooie, droge finishing touch te geven.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen