Sancerre

Sancerre is een dorpje en een appellatie in de Loire-vallei. Het staat wereldwijd bekend om zijn knisperend frisse Sauvignons Blancs. Hieronder vind je meer informatie over het klimaat, de toegestane druivenrassen (want dat is niet alleen sauvignon blanc) en de wijnstijlen.

Lees verder...

Er zijn geen producten die overeenkomen met de selectie.

Klimaat

Sancerre kent een koel continentaal klimaat, waaraan de druiven hun hoge zuurgraad en frisse smaken te danken hebben. De beste wijngaarden liggen op de plekken waar de meeste zon te halen valt. In Sancerre zijn dat de goed geëxposeerde hellingen op het zuiden en zuidoosten aan de oevers van de Loire. De bodem is divers met grofweg drie bodemsoorten: ‘caillottes’ (pure kalksteen), ‘terres blanches’ (klei en kalk) en silex (vuursteen).

Welke druivenrassen komen er voor?

Sancerre wordt vaak in één adem genoemd met Sauvignon Blanc. Het dorpje aan de Loire staat wereldwijd bekend als dé plek voor kwaliteitswijnen van sauvignon blanc. Maar dat is niet het enige druivenras dat hier floreert. Er wordt ook rosé en rode wijn gemaakt op basis van pinot noir en met name de rode wijn wint de laatste jaren aan populariteit.

Wijn uit Sancerre

Sauvignons Blancs uit Sancerre worden gekenmerkt door knisperend frisse aroma’s van limoen en gras, die gepaard gaan met een zinderende mineraliteit. Om de kenmerken van het terroir en het druivenras goed tot uitdrukking te laten komen in de wijn, wordt er nauwelijks nieuw hout gebruikt. De rode wijnen uit Sancerre, gemaakt van pinot noir, winnen de laatste jaren aan terrein. Het zijn soepele rode wijnen met aroma’s van kersen, rode bessen en viooltjes; niet al te zware wijnen, die licht gekoeld perfect passen bij gegrilde tonijn of gebakken zalm.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Een witte wijn uit Sancerre gaat perfect samen met schelp- en schaaldieren. Ook lekker bij (witte) asperges of een stukje geitenkaas. De geitenkaas Crottin de Chavignol wordt in hetzelfde gebied gemaakt en vormt een klassieke combinatie met Sancerre.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen