Silvaner

Silvaner is een wit druivenras uit Oostenrijk, al kom je hem daar nauwelijks meer tegen. Silvaner kent zijn oorsprong in Oostenrijk. In haar boek ‘Wine Grapes’ legt Jancis Robinson uit dat de druif een natuurlijke kruising is tussen savagnin en Österreichisch weiss. Inmiddels staat er nog maar 44 hectare silvaner in Oostenrijk en lijkt hij een nieuw thuis gevonden te hebben in Duitsland. 

Lees verder...

Silvaner is te vinden in Rheinhessen, Pfalz en Franken. Hoewel Rheinhessen de grootste aanplant heeft, staan de wijnen uit Franken het hoogst aangeschreven. Bij elkaar is het de derde meest aangeplante druif van Duitsland, na riesling en müller-thurgau. Buiten Duitsland komt silvaner voor in de Elzas (Frankrijk) en Alto Adige (Italië).

Meer over de druif en de wijn

De druif groeit makkelijk, maar stelt wel een aantal eisen aan zijn omgeving. Lentevorst is een risico, want de knopvorming begint vroeg bij silvaner. Ook houdt hij niet van droge of stenige bodems. Maar als de druif op een goede plek staat, zoals de kalkrijke kleibodems van Franken, dan kan hij prachtige wijnen opleveren.

De beste wijnen zijn niet enorm aromatisch en hebben maar bescheiden zuren, maar ze zijn wél droog, mineraalrijk, soms aards, stevig én vol. Ze hebben een mooie balans tussen bitters, zuren en body. Vaak worden deze wijnen na de gisting overgestoken op grote houten vaten om de malolactische gisting te ondergaan en de wijn op zijn fijne ‘lie’ te laten rijpen. Dit maakt de wijn romiger en complexer van smaak. 

Wijn-spijs: wat eten we bij Silvaner?

Silvaner, bijvoorbeeld Der Franke van Weingut Weigand, past uitstekend bij asperges met zalm of een quiche met witlof en cantharellen.

Synoniemen: Österreicher, sylvaner.

 

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen