Veneto

De Veneto is een van de productiefste wijnstreken van Italië. Circa 20% van de nationale wijnproductie komt uit deze streek rondom Verona en Venetië. Een aanzienlijk deel van de Veneto-wijnen is van twijfelachtige kwaliteit, veroorzaakt door hoge opbrengsten en door een coöperatie-gedomineerde markt. Het is dus goed zoeken naar de – wel degelijk bestaande – goede wijnen.

Lees verder...

Ligging

De Veneto strekt zich uit van de oostoever van het Gardameer tot net ten oosten van Venetië. De belangrijkste subgebieden zijn die direct ten oosten van het Gardameer en boven de stad Verona, en het verder oostelijk (boven Treviso) liggende Conegliano-Valdobbiadene. Aan de noordkant van de Veneto zijn de Alpen van grote invloed, terwijl de Middellandse Zee aan de zuidoostkant zijn stempel drukt op het gebied.

Bodem

De bodem is, ondanks de omvang van de Veneto, redelijk eenvormig in de streek. Hij is zanderig en in veel delen door klei gedomineerd. Bovendien is de onderlaag sterk vulkanisch, een uiterst vruchtbare bodem. In Valpolicella (met name in de Classico-zone) is de bodem kalk- en kiezelrijk.

Klimaat

De omstandigheden voor wijnbouw in Veneto zijn ideaal, maar verschillen wel van subregio tot subregio. De Alpen zorgen ervoor dat slecht weer uit het noorden wordt tegengehouden en de Middellandse Zee voert altijd milde warme lucht aan. In de omgeving ten noorden van Verona is het heuvelachtig, waardoor de omstandigheden sterk kunnen variëren. Verder oostelijk, daar waar prosecco gemaakt wordt, is de invloed van de Alpen sterker door koele berglucht.

Druivenrassen

Veneto is een typisch voorbeeld van een streek waar autochtone druivenrassen zich nauwelijks hebben laten wegjagen door internationale rassen. Natuurlijk staat hier ook wel wat chardonnay en cabernet, maar het zijn toch vooral corvina veronese, rondinella en molinara voor rode wijnen en garganega, trebbiano en prosecco voor witte (mousserende) wijnen.

Gecontroleerde gebieden

In Veneto kan de gemiddelde wijnliefhebber naar hartenlust DOC’s en DOCG’s bestuderen. In de loop der jaren zijn er vele gecreëerd, vaak ook om (te) grote gebieden onder te verdelen. Zo is er een DOC Soave Classico naast de standaard DOC Soave, om het ‘originele’ productiegebied te markeren. Helaas gaat de stelregel dat Classico-wijn altijd beter is dan de normale wijn niet altijd op. Wel is er recentelijk een beweging gaande in de wetgeving die strengere regels stelt aan de productie in de regio, om betere kwaliteit (in plaats van kwantiteit) te stimuleren.

Smaaktype

Alle mogelijke typen wijnen worden gemaakt in de Veneto. Van fris mousserend wit tot uiterst krachtig rood. Een in Veneto ontstane productiemethode is die voor Ripasso. Hierbij wordt een rode wijn opnieuw vergist op de schillen van de Amarone, met een krachtigere en vollere wijn tot gevolg.

Wijn/spijs

Voor ieder moment en voor iedere maaltijd is er een wijn te vinden in Veneto. Custoza en prosecco zijn heerlijk als aperitief, (goede) Soave is een begeleider van lichte voorgerechten, Bardolina evenzo, en Ripasso of zelfs Amarone vormen ideale combinaties met stevige vlees- en wildgerechten.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen