Albariño / Alvarinho

Albariño is de witte druif die de grensstreek van Galicië (Spanje) en Noord-Portugal domineert. De druif kan uitstekend gedijen in het koele en natte klimaat van deze regio.

Lees verder...

Smaaktype

Van albariño worden vaak frisse wijnen gemaakt, herkenbaar aan appel- en peeraroma’s. In de smaak is de wijn vaak fruitig en licht zalvig. De Noord-Portugese Vinho Verde is sprankelend en uiterst fris.

De steeds vaker geproduceerde hoge kwaliteit wijnen van albariño hebben een fijne mineraliteit en complex karakter.

Oorsprong

Hoewel er geen hard DNA-bewijs is, wordt over het algemeen aangenomen dat de albariñodruif stamt uit Noordoost-Portugal en Noordwest-Spanje. Het lijkt alsof de druif al honderden jaren bestaat, getuige de vondst van 200-300 jaar oude stokken in 1843. Men denkt dat monniken in de 12e eeuw op pelgrimstochten naar Santiago de Compostella de rieslingdruif hebben meegenomen vanuit Duitsland. Hieruit is uiteindelijk de albariño als kloon ontstaan.

Locaties

Zoals gemeld wordt de albariño in Noordwest-Spanje en Noord-Portugal gebruikt. In Spanje is hij heer en meester in de DO Rías Baixas en in Portugal is hij dat in de DOC Vinho Verde. Door de groeiende populariteit van de wijnen wordt de druif langzaamaan ook op andere plekken in de wereld verbouwd, met de VS en Nieuw-Zeeland als voornaamste landen. De druif voelt zich het best in een redelijk koel, bij voorkeur wat nat klimaat.

Opvoeding

Over het algemeen worden van de albariño frisse witte wijnen gemaakt. Deze worden op rvs opgevoed en ondergaan zelden een malolactische vergisting. In Portugal wordt de druif relatief vroeg geplukt voor de Vinho Verde, om de groene kenmerken te benadrukken. Vaak wordt hier een klein beetje zuurstof in de wijn bewaard. Steeds meer producenten, met name in Rías Baixas, zien de albariño als een druif met veel potentieel. Er worden meer wijnen van oude stokken op de markt gebracht, die vaak een houtopvoeding hebben gehad en nauwelijks lijken op de frisse variant.

Synoniemen

In Spanje wordt de druif albariño genoemd, ook de bekendste naam van de druif. In Portugal wordt de naam alvarinho gebruikt.

Genetische overeenkomst

Er zijn DNA-verbanden tussen albariño, amaral en caíño blanco vastgesteld, alle drie voorkomend in dezelfde regio. Ditzelfde geldt voor de loureiro. Lang werd savagnin blanc voor albariño aangezien in Spanje. Hierdoor is het niet geheel bekend hoeveel albariño daar aangeplant is.

Moeilijkheidsgraad

De albariño is een taaie druif. Hij heeft een dikke schil, die de druif goed beschermt tegen allerhande ziekten. Vandaar dat de druif het zo goed doet in natte klimaten.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen