Wijnen uit Australië

Australië is net als Nieuw-Zeeland een ontdekking van Hollandse zeelieden – ontdekkingen die de VOC overigens niet interessant genoeg vond. De officiële ontdekker van Australië is Willem Janszoon, schipper, ontdekkingsreiziger en admiraal. In opdracht van de VOC ging hij op zoek naar goud en de route naar het onbekende Zuidland. In februari 1606 arriveerde hij aan de kust van Australië en bracht ruim 320 kilometer van dit continent in kaart.

Lees verder...

Veel later, in 1770, maakte James Cook in opdracht van de Engelse koning George III een reis om een groot continent in het zuiden te zoeken. Hij ‘herontdekte’ Australië, dat door Janszoon Nieuw-Holland gedoopt was, en claimde het voor Engeland.

In 1788 werd de eerste wijngaard in de buurt van het huidige Sydney aangelegd. Met de komst van Italiaanse en Duitse immigranten verspreidde de wijnbouw zich snel, en de Australische wijnen wonnen in de zeventiger jaren van de negentiende eeuw veel medailles in Londen en Parijs. Enkele jaren later maakte de druifluis daar een einde aan: alle wijngaarden werden vernietigd. Pas rond 1920 kwam de wijnbouw weer op gang, maar nu met port- en sherryachtige wijn en logge, zware rode wijn. In de jaren zestig bracht de grote vraag naar droge rode wijn een kentering. Overproductie volgde en de overheid stelde een ontmoedigingsbeleid in om het wijnoverschot te verminderen. Iets te enthousiast, want er werden er vele percelen met zeer oude stokken syrah en grenache gerooid. Een nieuwe generatie consumenten en wijnmakers deed de Australische wijncultuur opnieuw totaal veranderen. Sinds ongeveer twintig jaar worden er prachtige wijnen van hoog niveau geproduceerd en is Australië marktleider in Engeland en de VS op het gebied van betaalbare, consumentvriendelijke wijnen die fris, fruitig en smaakvol zijn.

De zuidkust van Australië is de plek waar de wijnstok zich thuis voelt. Alleen daar heerst een gematigd klimaat; de rest van Australië is tropisch of woestijnachtig. Van de zeven Australische staten zijn er drie waarin het leeuwendeel van de wijnbouw plaatsvindt: South Australia, Victoria en New South Wales. Hiervan is South Australia het belangrijkst, met de grootste wijnproductie, de meeste wijnproducenten, de meeste zeer oude wijnstokken en de beroemdste Australische wijnen. Het gebied kent veel verschillende klimaatomstandigheden – van maritiem tot gematigd tot vrij warm – en er is de juiste afwisseling in bodemsamenstelling. Enkele belangrijke gebieden in South Australia met hun voornaamste druif zijn Barossa Valley met syrah, Clare Valley met riesling, Eden Valley met syrah en Coonawarra met cabernet sauvignon en merlot. Ook Hunter Valley in New South Wales en Yarra Valley en Mornington Peninsula in Victoria mogen niet onvermeld blijven.

Om een slechte of matige Australische wijn te vinden, moet je echt je best doen. Australische wijnmakers beschikken vanwege het grotendeels mediterrane klimaat over perfect rijp fruit. Er worden over het geheel genomen voornamelijk wijnen van één druivenras geproduceerd, waarbij de naam van de druif duidelijk op het etiket is vermeld. De belangrijkste blauwe druivenrassen zijn shiraz (syrah), cabernet sauvignon en pinot noir; voor wit is chardonnay dominant. Dankzij moderne technologie kunnen de producenten extreem hygiënisch werken en ze zorgen ervoor dat bij het wijn maken steeds de nadruk op het fruit in de wijn ligt. De wijnwet helpt ook een handje bij het succes: die is namelijk lang zo strikt niet als de wijnwetgeving in de meeste Europese wijnlanden.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen