Barbera

De barbera kent zijn thuis in Piemonte, de beroemde wijnstreek in het noordwesten van Italië. Lange tijd stond barbera in de schaduw van nebbiolo, de grote druif voor Barolo en Barbaresco. Tot de jaren tachtig staken de wijnboeren weinig energie in de druif, waardoor de wijnen ook nooit een kans kregen. Gelukkig is dat veranderd en verdient barbera vandaag de dag een podium.

Lees verder...

De bekendste subgebieden voor barbera zijn Alba, Asti en Monferrato, met de gelijknamige wijnen Barbera d'Alba, Barbera d'Asti en Barbera del Monferrato. Buiten Italië komt barbera voor in Californië, Australië en Argentinië.

Meer over de druif

In tegenstelling tot nebbiolo is barbera een makkelijke druif om te verbouwen. Als de wijnboer kwaliteit boven kwantiteit stelt, dan kan hij mooie wijnen maken.

De smaak en stijl van de wijn

Hoewel wijn van barbera een vrij donkere kleur heeft, is hij zacht van smaak met verrassend frisse zuren en weinig tannine. Het zijn sappige rode wijnen, bedoeld om jong te drinken. Om de wijn meer structuur en complexiteit mee te geven, wordt houtrijping toegepast. Deze wijnen kunnen makkelijk 5 tot 10 jaar bewaard worden.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Door de hoge zuren en de lage tannine is Barbera multi-inzetbaar in de keuken. Vettige gerechten doen het goed bij wijnen met een hoge zuurgraad; denk bijvoorbeeld aan gegrild rood vlees. Maar ook een risotto met paddenstoelen en truffels past goed bij een glas Barbera. Of toch een pizza met champignons en salami?

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen