Wijnen uit Chili

Een van de eerste Spaanse ontdekkingsreizigers die in 1540 via Argentinië Chili bereikte, was Pedro de Valdivia, met in zijn kielzog missionaris Francisco de Carabantes, die in Chili de eerste paísdruiven plantte. In eerste instantie werd de wijn alleen voor kerkdiensten geproduceerd. Het Chileense klimaat bleek echter zo ideaal, dat er al snel veel meer wijngaarden werden aangelegd en begin zeventiende eeuw was Chili de grootste wijnleverancier onder de Spaanse kolonies. Nadat Chili in 1817 onafhankelijk was geworden, nam de wijncultuur helemaal een vlucht.

Lees verder...

Het wijngaardoppervlak groeide tot 60.000 hectare. In die tijd werden ook de eerste Franse druivenrassen ingevoerd door grootgrondbezitters die de Franse cultuur en wijnen als voorbeeld zagen. Tijdens de verwoestende druifluisplaag in Europa emigreerden veel Franse wijnmakers naar Chili en gingen er kwaliteitswijnen maken. In de jaren dertig van de vorige eeuw waren een zeer langdurige financiële crisis en een alcoholontmoedigingsbeleid de oorzaken van een grote terugval in de Chileense wijnindustrie. Er werden alleen nog bulkwijnen gemaakt en er was amper export – een situatie die niet beter werd na de militaire coup van generaal Pinochet in 1973. Er volgde een boycot door de meeste West-Europese landen, totdat Pinochet in 1989 gearresteerd werd. In opmerkelijk korte tijd was de renaissance van de Chileense kwaliteitswijn een feit. De Spaanse wijnmaker en ondernemer Miguel Torres speelde daarbij een grote rol. Hij introduceerde nieuwe vinificatietechnieken en -middelen, zoals bijvoorbeeld temperatuurbeheersing en het gebruik van roestvrij staal.

Hoe ideaal de omstandigheden in Chili zijn voor wijnbouw, blijkt wel uit de ligging. Het land, dat 4300 kilometer lang is en 170 kilometer breed, ligt ingeklemd tussen het Andesgebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. De wijngebieden beslaan een lengte van ongeveer 1400 kilometer vanuit het midden van Chili; ze liggen tussen 27° en 39° zuiderbreedte. Ze zijn grotendeels aangelegd op de vlakke delen en de hellingen van rivierdalen, op tamelijk rijke bodems. Hier is het makkelijk de droogte te compenseren door middel van beheerste irrigatie met smeltwater uit de Andes. Daarnaast zorgen de oceaan en het hooggebergte voor een verkoelende wind. Het klimaat in Chili is dermate gezond dat plantenziektes hier vrijwel niet voorkomen en druiven heel makkelijk biologisch verbouwd kunnen worden. Omdat de Phylloxera (druifluis) hier niet voorkomt, worden de druivenplanten zelfs niet geënt op speciaal geselecteerde onderstokken.

Het wijngebied is langgerekt en wordt in de breedte doorsneden door allerlei rivieren vanuit het Andesgebergte. Daardoor is de grond nergens hetzelfde en heeft iedere vallei een eigen terroir. Zo vind je in bijvoorbeeld de Valle Central deels een alluviale bodem (ontstaan uit riviersediment) en deels een vulkanische bodem. Enkele van de interessantste en beste valleien en hun druiven zijn: Valle del Maipo met cabernet sauvignon en chardonnay, Valle de Cachapoal met de beste merlot van Chili, Valle de Colchagua met top-cabernet-sauvignon, syrah en carmenère, Valle del Itata met moscatel de Alejandría en tot slot Valle del Bío-Bío met chardonnay, pinot noir en riesling.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen