Cinsault

De officiële naam van de druif cinsault is eigenlijk cinsaut. In de Languedoc, waar de druif veel wordt gebruikt, is de officiële spelling met een 'l'. Wij zien vrijwel altijd wijnen van cinsault uit Languedoc; vandaar het gebruik van de spelling 'cinsault'.

Lees verder...

Smaaktype

Als het om rosé wijn gaat, zijn het frisse wijnen. De rode wijnen kunnen variëren, afhankelijk van de blends waarin de cinsault vaak gebruikt wordt. Zo is de druif zelfs toegestaan in Châteauneuf-du-Pape, veelal uiterst krachtige wijnen.

Oorsprong

Cinsault komt vrijwel zeker uit het zuiden van Frankrijk en naar alle waarschijnlijkheid uit de Languedoc. De eerste notitie die ervan bekend is, dateert uit 1600, onder het toen vaak gebruikte synoniem marroquin. Ook is er al vroeg in de 17e eeuw notitie van genomen op Sicilië.

Locaties

De cinsault staat in de top tien van de meest aangeplante blauwe druiven in Frankrijk. Van de aanplant staat vrijwel alles in de Languedoc-Roussillon. Een deel is terug te vinden in de Rhône, maar altijd wordt de druif gebruikt voor blends (behalve als er rosé van gemaakt wordt). De druif groeit verder in droge, warme klimaten zoals in Zuid-Italië en Noord-Afrika. In het bijzonder verdient Zuid-Afrika nog een melding, waar de druif ook ruim aangeplant is.

Opvoeding

Cinsault wordt, vooral in de Languedoc, veel gebruikt voor gemakkelijk drinkbare rosé. De wijnen zijn fruitig, fris en aromatisch. Als de druif voor rode wijnen wordt gebruikt, is hij onderdeel van een blend. De cinsault zorgt voor veel sap en fruit in de blend en wordt daarom vaak met (onder andere) carignan gebruikt. De rode wijnen worden ook vaak geproduceerd als sappige wijnen, met een opvoeding op rvs.

Synoniemen

De cinsault heet, zoals hierboven gemeld, officieel cinsaut. Daarnaast zijn er vele synoniemen. De belangrijkste zijn hermitage in Zuid-Afrika, ottavianello in Italië en samson in Catalonië.

Genetische overeenkomst

De cinsault is lid van de piquepoul-familie, afkomstig uit de Vaucluse in Frankrijk. De meest opmerkelijke verwantschap heeft hij echter met de Zuid-Afrikaanse pinotage. Hiervan is hij samen met pinot noir een 100% ouder. De pinotage is genoemd naar zijn beide ouders: cinsault wordt immers hermitage genoemd in Zuid-Afrika.

Moeilijkheidsgraad

Een absolute voorwaarde om cinsault rijp te laten worden, is een warm en droog klimaat. Als aan deze voorwaarde voldaan is, is cinsault geen moeilijk te verbouwen druif. Het is zaak voor de wijnmaker om de extreme groei in toom te houden door goed te snoeien.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen