Constantia

Constantia is een van de oudste wijnregio’s in Zuid-Afrika. Het ligt vlak bij Kaap de Goede Hoop, waar Jan van Riebeeck de eerste druivenstokken plantte. Het was echter de volgende gouverneur, Simon van der Stel, die in Constantia de eerste wijnen van naam in Zuid-Afrika produceerde.

Lees verder...

Ligging

Constantia ligt op het Kaapse Schiereiland, dat door de Tafelberg wordt gescheiden van Kaapstad. Hier komen de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan samen. Constantia ligt als het ware in een amfitheater van bergen die zich openen naar de Valsbaai (False Bay) in het westen.

Bodem

De bodem in Constantia is zeer verweerd, roodachtig bruin van kleur en zit vol zuren. Het is voornamelijk klei.

Klimaat

De plek waar twee grote oceanen samenkomen is altijd een interessante, klimatologisch gezien. Zo ook hier. Het is hier koeler dan op andere plekken in de wereld op de 34e breedtegraad. Het regent relatief veel en er is altijd (een harde) wind. Het vocht wordt dus, gelukkig, weggeblazen door de wind, wat de kans op ziektes van de druiven verkleint.

Druivenrassen

In tegenstelling tot wetgeving in Europa mag in de ‘ward’ Constantia elk druivenras gebruikt worden. Feit is echter dat het gebied vooral sauvignon blanc voortbrengt, die het geweldig doet in deze koele streek. Ook chardonnay en cabernet sauvignon worden er verbouwd.

Gecontroleerde gebieden

Constantia zelf is een ‘ward’, het meest gedetailleerde beschermde gebied in de Zuid-Afrikaanse wijnwetgeving. Het ligt buiten alle afgebakende ‘districts’ (Stellenbosch bijvoorbeeld is een district) en in de ‘region’ Coastal Region.

Smaaktype

De Sauvignons Blancs uit Constantia zijn zeer fris en groen van karakter. Er wordt zelfs beweerd dat de Kaapdokter (de constante zuidoostenwind van de oceaan) bijdraagt aan het behoud van pyrazine, de stof die de typische groene kenmerken geeft in wijnen van sauvignon.

Wijn/spijs

Sauvignon Blanc uit Constantia is een typische warmweerwijn: heerlijk als aperitief op een warme dag, eventueel bij een frisse salade.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen