Garganega

Garganega is een wit druivenras uit de Veneto, een streek in het noorden van Italië. De druif staat bekend als hoofdingrediënt van Soave-wijn. Gargenega is een oud druivenras dat voor het eerst werd genoemd in de 13e eeuw. Zijn oorsprong ligt in de Veneto en daar is zijn thuis vandaag de dag nog steeds. De bekendste wijn van garganega wordt gemaakt in Soave. Naast Veneto komt de druif ook voor in Friuli en Umbrië.

Lees verder...

Meer over de druif

Garganega is een laat rijpende druif die bijzonder makkelijk groeit. Zo makkelijk dat het zaak is om ’m kort te houden. Doet de wijnboer dat niet, dan kan de wijn vlak en saai worden. Deze wijnen hebben Soave het slechte imago bezorgd. Dat is zonde, want Soave-wijn kan heel mooi zijn, maar daarvoor moeten we naar de wijngaarden op de heuvels in de Classico-zone. Op deze arme, vulkanische bodems is garganega op z’n best.

De smaak en stijl van de wijn

Als de druif in toom wordt gehouden, zoals in het Soave Classico-gebied, dan geeft hij prachtige wijnen met een goede zuurgraad, herkenbare bitters en aroma’s van bloemen, amandel en grapefruit. Er wordt ook een dessertwijn gemaakt van garganega, Recioto di Soave. Deze zoete wijn wordt van ingedroogde druiven gemaakt, op dezelfde manier als Recioto della Valpolicella.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Lichte wijnen als Soave combineer je het beste met lichte gerechten. Denk aan een zeebaars van de grill met dragon; Soave is gek op groene kruiden. Een tomatensalade met citrusdressing is ook heerlijk bij een glas Soave. Een Soave Classico, bijvoorbeeld de Pieropan la Rocca, laat veel meer complexiteit zien en kan daarom ook meer aan: heerlijk bij kreeft en krab.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen