Loire

De Loire is niet alleen de langste rivier van Frankrijk, met z'n laatste 600 kilometer vormt het ook het hart van Frankrijk, beter bekend als 'Le jardin de la France', oftewel de Tuin van Frankrijk. De Loire huisvest als wijnregio vier bekende streken, van het Westen naar het Oosten zijn dat: Muscadet, Anjou-Saumur, Touraine en Centre.

Lees verder...

Bij Muscadet draait alles om die ene druif: de Melon de Bourgogne. Ze maken er frisse en strak droge wijnen van die vaak na gisting op zijn bezinksel rijpt, de zogenaamde 'sur lie' wijnen.

Verder landinwaarts ligt vervolgens de Anjou. Hier draait het om twee druiven, chenin blanc voor wit en cabernet franc voor rood en rosé. De chenin is één van de meest veelzijdige druiven ter wereld en kan een heel scala aan wijnen produceren, van strak droog tot de prachtige zoete dessertwijnen van de Coteaux du Layon. Wat veel mensen niet weten is dat de Anjou ook prachtige rode wijnen voortbrengt van de cabernet franc druif. Zeker het proberen waard!

In de Saumur geldt hetzelfde als in Anjou. Prachtig wit, van droog tot zoet, en Saumur-Champigny als AOC voor uitstekende rode wijnen. Saumur is echter vooral bekend als stad waar de mousserende Crémant de Loire vandaan komt. Een betaalbaar alternatief voor Champagne!

De Touraine vervolgens, biedt een breed scala aan wijnen met voor elk wat wils. Van de rode Bourgueil en Chinon wijnen tot de witte sauvignon blancs. En niet te vergeten de legendarische chenin blanc wijnen van Vouvray en Montlouis. Al de wijnen uit de Touraine hebben echter een gemeenschappelijke deler: hun frisse en levendige stijl.

Trekken we nog verder het binnenland in dan komen we uit in Le Centre. Klinkt misschien niet heel bekend in de oren, maar wat te denken van Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy en Menetou-Salon? Precies, dit zijn de wijnen waar de meesten aan denken als ze Loire horen. Hier is de sauvignon blanc druif die de klok slaat. En omdat het een kalkrijke vaak sterk minerale bodem betreft, zijn het vaak wijnen met een uitgesproken mineraal karakter.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen