Macabeo / Viura

Naar alle waarschijnlijkheid komt macabeo uit het wijngebied Vilafranca del Penedès in Catalonië. Daar is de druif nog steeds veel te vinden en wordt hij samen met paralleda en xarel-lo gebruikt voor de productie van cava, het Spaanse antwoord op champagne. Daarnaast wordt de druif ook geteeld in Rioja, Navarra en Rueda. Hier wordt hij ‘viura’ genoemd. Buiten Spanje is de macabeo ook te vinden in het zuiden van Frankrijk, met name in de Roussillon en de zuidelijke Rhône. 

Lees verder...

Meer over de druif

Macabeo is een laat rijpende druif, kan tegen droogte en is tamelijk productief. De wijnstok doet het goed op arme bodems, zodat de energie van de plant niet alleen naar de aanmaak van druiven gaat, maar ook naar de wortels. Omdat macabeo van nature niet zo’n hoge zuurgraad heeft, wordt de druif meestal vroeg geoogst, zodat de frisheid behouden blijft.

De smaak en stijl van de wijn

Het moment van oogsten is bepalend voor de stijl en smaak van de wijn, die kan variëren van fris en bloemig tot zwaar en nootachtig. Macabeo zorgt over het algemeen voor lichte witte wijnen met aroma’s van bloemen en fruit. Deze zijn bedoeld om jong te drinken, omdat ze hun fruitigheid snel kunnen verliezen. Lage opbrengsten en houtrijping geven de wijn meer complexiteit mee.

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Een wat stevige, witte Rioja is heerlijk bij champignons op toast met een beetje knoflook. Natuurlijk past een witte rioja ook perfect bij paella, bijvoorbeeld met kip en garnalen. De lichtere wijnen van de macabeo, bijvoorbeeld de Amalia Macabeo, zijn ideale borrelwijnen.

Synoniemen: viura, maccabeu.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen