Malbec

Oorspronkelijk komt de malbec uit het zuidwesten van Frankrijk, waar de druif nog steeds te vinden is. Het kleine, typisch Franse stadje Cahors staat erom bekend. Daarnaast wordt hij nog steeds geteeld in de Bordeaux en de Loirestreek, al wordt dat aandeel steeds kleiner. De druif kan niet zo goed tegen het onvoorspelbare Franse weer en voelt zich daarom beter op zijn plek in het warme Mendoza, Argentinië.

Lees verder...

Locaties

Daar heeft malbec inmiddels de status van nationale trots verworven. Argentinië is koploper met 75% van de totale aanplant malbecdruiven, voornamelijk in Mendoza. Argentijnse Malbecs zijn rijk, vol en zitten barstensvol rijp fruit. Een wereld van verschil met de wijnen uit Cahors, waar malbec juist rustieke, tanninerijke wijnen geeft, die pas op dronk zijn na jarenlange flesrijping. Ook wordt malbec veel gebruikt in de zogenaamde Bordeaux-blends uit andere landen zoals Chili, Nieuw-Zeeland, Italië en de Verenigde Staten. De Man O’ War Malbec is een voorbeeld van zo’n blend uit Nieuw-Zeeland.

Opvoeding

Malbec wordt vaak gebruikt in een blend, vanwege zijn dikke schil. Die zit namelijk vol met kleur, smaak en tannine. Dat maakt de druif tegelijkertijd de ideale kandidaat voor houtrijping. In koelere klimaten wordt dat meestal gedaan om de tannines een beetje te temmen. In het warme Argentinië kan het weer ook zorgen voor zachte, rijpe tannines en is het een keuze van de wijnmaker om de wijn op hout te laten rijpen of juist te gaan voor een fruitige, soepele Malbec.

Smaaktype

Het klimaat heeft dus een grote invloed op de smaak en stijl van Malbec. Niet voor niets wordt de wijn uit Cahors ook wel ‘zwarte wijn van Cahors’ of ‘vin noir’ genoemd. Dat komt door de donkere kleur en het rustieke karakter van de wijn. In Argentinië komen de betere Malbecs van de hoger gelegen wijngaarden, zoals Uco Valley in Mendoza. Door het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur blijven de zuren mooi in balans met het rijpe, donkere fruit en de tannines. 

Synoniem

In Frankrijk wordt de druif soms ‘côt’ of ‘auxerrois’ genoemd. De naam auxerrois kan verwarrend zijn, omdat deze ook veel voorkomt in de Elzas, maar daar wordt er een hele andere druif mee bedoeld, namelijk een witte druif met een lage zuurgraad.

Genetische overeenkomst

Een recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat malbec een nageslacht is van prunelard (een oud Frans druivenras) en magdeleine noire des Charentes, de moeder van merlot. Malbec is dus een halfzusje van merlot.

Moeilijkheidsgraad

De malbec is een kleine druif met rijke, krachtige smaken. Hij heeft warmte nodig om voldoende rijp te worden. Maar te veel warmte maakt de wijn vlak en saai. In een klimaat met warme dagen en koude nachten voelt malbec zich daarom op z’n best. Ben je fan? Vergeet dan niet om 17 april in je agenda te schrijven: dan is het World Malbec Day!

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen