Marsanne

De oorsprong van marsanne ligt waarschijnlijk in het gelijknamige dorpje Marsanne aan de rivier Drôme in de Rhône. Tegenwoordig zien we de druif door heel Zuid-Frankrijk. Marsanne speelt een belangrijke rol in de witte wijnen van de noordelijke Rhône, onder andere uit Hermitage, Crozes-Hermitage en Saint-Joseph. Hier wordt de druif vaak gemengd met roussanne.

Lees verder...

Marsanne is ook een van de acht toegestane druivenrassen in de Côtes du Rhône. In tegenstelling tot roussanne mag marsanne niet gebruikt worden in Châteauneuf-du-Pape. Buiten Frankrijk is marsanne te vinden in Zwitserland, Australië en Californië.

Meer over de druif

Marsanne is een productieve druif en gedijt het beste op arme, stenige bodems. Hij groeit gemakkelijk, maar is wel gevoelig voor de temperatuur. Als het te warm is, verdwijnen de zuren en wordt de wijn vlak en saai. Is het te koud, dan zijn de druiven niet rijp genoeg, wat resulteert in een dunne wijn met hoge zuren. Vaak worden de druiven geplukt net voor ze de volle rijpheid hebben bereikt, zodat de zuren behouden blijven.

De smaak en stijl van de wijn

Marsanne kan wijnen produceren die rijk en nootachtig zijn, met hints van marsepein, peren en amandelen. Soms krijgen de wijnen een houtrijping om de wijn meer body te geven. Australische Marsanne heeft vaak aroma's van meloen en kamperfoelie. Marsanne kan ook heel goed ouderen. Naarmate de wijn ouder wordt, krijgt hij meer aroma’s van noten, overrijpe perzik en honing. 

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Door de volle body en de redelijk lage zuren is Marsanne een alleskunner in de keuken. De wijnen combineren goed met schelp- en schaaldieren, vooral de rijkere soorten zoals kreeft, krab en gamba’s. Een klassieker uit de Zuid-Franse keuken is natuurlijk bouillabaisse; de Côtes du Rhône van Château de Beaucastel past daar uitstekend bij. 

Synoniemen: hermitage, ermitage (in Zwitserland).

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen