Mencía

Mencía is een van de druiven die de laatste decennia weer enorm in de spotlights staan. Hoewel de druif wereldwijd niet veel is aangeplant, is mencía de verpersoonlijking van de Spaanse terugkeer naar eigen roots: autochtone druiven, waarvan interessante en streekeigen wijnen gemaakt worden.

Lees verder...

Smaaktype

De mencía geeft nooit heel krachtige donkere wijnen, maar kan wel hoge alcoholgehaltes in wijn geven. De kleur is donker, maar de smaak is medium krachtig. De op rvs opgevoede wijnen met (als het goed is) voldoende frisheid zijn heerlijk dorstlessende rode wijnen. De wijnen die van oude stokken gemaakt zijn en een houtopvoeding hebben gehad, zijn complexe maar elegante wijnen.

Oorsprong

We nemen aan dat mencía zijn oorsprong heeft waar hij nu ook veel te vinden is: in Noordwest-Spanje. Opmerkelijk is dat er pas eind 19e eeuw voor het eerst een notitie van gemaakt werd. Uit recent DNA-onderzoek is gebleken dat de Portugese jaen uit de Dão-streek exact dezelfde druif is. In Portugal ging men er altijd van uit dat de jaen een lokaal ras is met de oorsprong in Dão. Vanwege de genetische varianten die wel in Spanje te vinden zijn, maar niet in Portugal, gaan we ervan uit dat Spanje de geboorteplaats is van mencía. Zeer waarschijnlijk is de druif naar Portugal meegenomen door pelgrims die Santiago de Compostella bezocht hadden.

Locaties

De groeiende populariteit van mencía zorgt ervoor dat er steeds meer van aangeplant wordt. Dit gebeurt echter enkel in de regio’s waar hij al lang groeit. Noordwest-Spanje, met als bekendste en belangrijkste DO Bierzo, heeft een drie keer groter arsenaal dan Dão in Portugal.

Opvoeding

Tot voor kort werd er van mencía acceptabele frisse rode wijn gemaakt, met nadruk op de fruittonen. Ambitieuze wijnmakers die kunnen beschikken over de ruim voldoende aanwezige oude stokken, maken nu echter zeer interessante terroirgedreven wijnen van mencía. Men beweert dat mencía tot de druiven behoort die wijnen met perfecte ‘terroirexpressie’ geven, zoals ook Chardonnay en bijvoorbeeld Pinot Noir dat hebben. Deze interessante wijnen worden (rijkelijk) op hout opgevoed, waarna vaak nog een periode van flesrijping volgt.

Synoniemen

In Dão wordt de mencía dus jaen genoemd. Soms, iets noordelijker in het grensgebied met Spanje, wordt de naam loureiro tinto gebruikt, hoewel er geen genetische overeenkomsten zijn met de witte loureiro.

Genetische overeenkomst

Er is geen genetische afkomst bekend van de mencía. Er werd lange tijd gedacht dat cabernet franc een ouder zou zijn, maar recent DNA-onderzoek heeft dat als onwaar bewezen.

Moeilijkheidsgraad

De druif is niet de gemakkelijkste om te verbouwen. Hij is gevoelig voor wind en redelijk gevoelig voor rot. De wijnmaker moet zorgen voor het perfecte plukmoment, omdat snel daarna de suikers te hoog en de zuren te laag kunnen worden.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen