Nero d’Avola

Nero d’Avola komt oorspronkelijk uit Sicilië, waar hij nog steeds de meest aangeplante druif van de regio is. Eerst werd deze druif vooral gebruikt om andere wijnen meer kleur te geven en werd hij geëxporteerd naar Toscane, Piemonte en zelfs Frankrijk. Dat veranderde aan het einde van de jaren 80. Een nieuwe generatie wijnmakers stond op, met een grote interesse in inheemse variëteiten. 

Lees verder...

Ze onderzochten verschillende bodems en microklimaten en experimenteerden met vinificatiemethoden. Ze ontdekten dat nero d’Avola tot veel in staat was, mits de opbrengsten laag gehouden werden en de juiste methodes werden toegepast in de kelder. Sinds de jaren 90 heeft de druif een hoofdrol te pakken en worden er naast blends ook prachtige cépagewijnen van gemaakt, die ook nog eens goed kunnen ouderen.

Meer over de druif en de wijn

De druif heeft een dikke schil en is bij uitstek geschikt voor het hete, droge klimaat van Sicilië. Nero d’Avola produceert typische, krachtige wijnen met aroma’s van rijp donker fruit. De beste wijnen ontwikkelen smaken van wilde pruimen en chocolade. Ze worden vaak vergeleken met Syrah, omdat beide rassen het goed doen in het mediterrane klimaat en nagenoeg hetzelfde smaakpalet delen.

Van nero d’Avola worden verschillende stijlen wijnen gemaakt, van sappige fruitgedreven wijnen met frisse zuren die bedoeld zijn om jong te drinken, tot donkere houtgerijpte wijnen die je zeker 10 jaar kunt bewaren. 

Wijn-spijs: wat eten we bij Nero d’Avola?

De zuurgraad, tannine en volle verschijning maken Nero d’Avola tot een alleskunner in de wereld van de wijn-spijscombinaties. Een stoofschotel met rundvlees doet het goed, maar ook een sappige burger van de BBQ met bacon is een traktatie met een glas Nero d’Avola.

Synoniem: calabrese.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen