Pedro Ximénez (PX)

Pedro ximénez, beter bekend als px, is een druif die zeer specifiek gebruikt wordt. Er wordt namelijk vrijwel uitsluitend zoete wijn van gemaakt. Bovendien is de druif voor wijnbouw uitsluitend aangeplant in Zuid-Spanje.

Lees verder...

Smaaktype

De zoete wijnen zijn oranje tot donkerbruin van kleur, hebben een extreem stroperige structuur en zijn zeer zoet. Vanwege de ‘donkere’ zoetheid is deze wijn een geweldige begeleider van chocoladedesserts.

Oorsprong

De druif kent zijn oorsprong in Andalusië (Zuid-Spanje), waar in 1618 voor het eerst de naam in geschrift voorkomt. Daar staat hij nu nog steeds veel aangeplant.

Locaties

Eigenlijk zijn er twee landen waar de druif wordt verbouwd. Het is een druif die we in het zuiden van Spanje vinden en in Chili. In Spanje wordt hij voornamelijk voor zoete wijnen verbouwd, in Chili om hem te distilleren tot pisco.

Opvoeding

Van de pedro ximénez worden geweldige zoete wijnen gemaakt. De druiven worden hiervoor (over)rijp geplukt en daarna vaak te drogen gelegd in de najaarszon. Hierbij verdampt een groot deel van het vocht uit de druiven, wat zorgt voor een hoge suikerconcentratie. Er wordt vervolgens stroperige, zoete wijn van gemaakt door na de gisting nog wat alcohol toe te voegen.

Synoniemen

Het bekendste synoniem van pedro ximénez is eigenlijk een afkorting: px.

Genetische overeenkomst

In tegenstelling tot veel wijndruiven wordt de px-druif via DNA-onderzoek gelinkt aan een eeuwenoude Arabische tafeldruif, gibi. Niet geheel verrassend, aangezien tafeldruiven net als de px vaak druiven met hoge suikergehalten zijn.

Moeilijkheidsgraad

De pedro ximénez is een lastig te verbouwen druif. Hij is gevoelig voor infecties en ongedierte. De druif kan enkel gedijen in zeer warme klimaten.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
x

Beste klant,

We willen je graag laten weten dat de winkels en de webshop van Wijnkoperij De Gouden Ton de komende tijd gewoon geopend zullen zijn. Mocht je vanwege het coronavirus de deur niet uit kunnen of willen, dan kan je uiteraard jouw bestelling plaatsen via de webshop.

We verzenden nu gratis bij bestellingen vanaf € 50,- (i.p.v. € 75,-)!

Dank voor je bestelling en hartelijke groet,
Het team van Wijnkoperij De Gouden Ton