Pinot Gris / Pinot Grigio / Grauburgunder

Pinot gris is een druivenras dat vele hoogtepunten heeft gekend. Zo was en is het beroemd vanwege de naamkwestie rondom Tokay Pinot Gris, waarin uiteindelijk de Franse Alsace het onderspit moest delven tegen het Hongaarse Tokaj. Tegenwoordig is de Italiaanse Pinot Grigio vooral bekend als een makkelijk drinkbare witte wijn, die veel populariteit geniet.

Lees verder...

Smaaktype

De wijn die nu populair is, zoals gezegd, toont niet altijd de beste eigenschappen van de druif. Een goede Pinot Gris kan rijk aan smaken zijn, met een relatief lage zuurgraad en met veel rijp fruit en honing. In koelere klimaten geeft de druif, zeker van de juiste bodems, elegante minerale aroma’s en ingetogen kracht.

Oorsprong

De druif is waarschijnlijk een kleurmutatie van de pinot noir. Daarmee is ook direct de iets grijs-paarsige kleur verklaard (en uiteraard de benaming ‘gris’). De druif is waarschijnlijk op meerdere plekken vrijwel tegelijk ontstaan, maar de eerste notitie ervan dateert van 1711 uit Baden-Württemberg, onder de naam ruländer. Daarna volgden snel regio’s in Frankrijk als Bourgogne en Loire, waar hij toen auvernat gris werd genoemd.

Locaties

De pinot gris is op vele plekken in de wereld aangeplant. Op vrijwel alle continenten probeert men mee te profiteren van de huidige populaire status van de druif. Grote producenten zijn Italië, Frankrijk, de VS, Duitsland en Moldavië.

Opvoeding

Het is een druif die in diverse rijpheidsfases verschillende wijnen kan geven. Zo is hij vanwege zijn hoge suikerpotentie geschikt om zoete wijnen van te maken. In de Alsace en Duitsland zijn hier enkele mooie exemplaren van. De Italiaanse variant is vaak een slap aftreksel van wat het had kunnen zijn: vlakke en uiterst eenvoudige wijnen in plaats van de levendige en minerale stijlen, zoals die van Alois Lageder. Pinot Gris van rijp geplukte druiven kan prima houtlagering verdragen, maar er zijn ook producenten die hem in stenen vaten rijpen of zelfs in open tanks, met als gevolg sterke oxidatie.

Synoniemen

De druif kent, waarschijnlijk vanwege de lange historie en diverse geboorteplaatsen, vele synoniemen. De bekendste zijn waarschijnlijk pinot grigio in Italië, grauburgunder in Duitsland, pinot beurot in Bourgogne en szürkebarát in Hongarije.

Genetische overeenkomst

De pinot gris is – duidelijk – lid van de pinot-familie. Men is ervan overtuigd dat de pinot gris een kleurmutatie is van de pinot noir.

Moeilijkheidsgraad

De pinot gris is geen erg eenvoudig ras om te verbouwen. Hij ontspruit vroeg en rijpt ook vroeg. In koelere klimaten is er daardoor risico op vorstschade. De pinot gris is ook een sterk groeiende druif die veel fruit neigt te geven, wat voor kwaliteitswijnen niet gunstig is. De goede producenten passen dus rigoureuze snoeimethoden en groene oogst toe.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen