Viognier

In de tweede helft van de 20e eeuw was de viognier op sterven na dood. Er werd geen interesse voor getoond en hij verdween langzaam uit de wijngaarden. Wonderlijk genoeg steeg bijna plotseling de belangstelling weer en nog steeds groeit de populariteit van de druif enorm!

Lees verder...

Smaaktype

De wijnen van viognier zijn extreem specifiek van smaak. Ze geuren sterk naar bloemen, honing en – in de complexe gevallen – stenen en mineralen. Rijke fruitaroma’s van perzik en sinaasappel geven de wijn veel body in de smaak.

Oorsprong

De viognier kent zijn oorsprong in de regio waar hij nu nog het meest geroemd wordt: de noordelijke Rhône, om precies te zijn in Condrieu. Hier, op de granietrijke bodems en steile hellingen, wordt al eeuwen viognier verbouwd.

Locaties

In de jaren 60 stond er in Condrieu maar 12 hectare viognier aangeplant. Hij dreigde te verdwijnen, maar liefhebbers hielden vol. Er werd gewerkt aan rasverbetering en de vraag naar wijn van viognier begon toe te nemen. Nu is de druif veel aangeplant in Languedoc, maar ook zeker buiten Europa, zoals in Australië en de VS.

Opvoeding

Viognier is een lastig te verwerken druif: hoog alcohol en lage zuren zorgen ervoor dat de zoektocht naar frisheid en het vermijden van plompe wijnen groot is. Echt complexe wijnen ondergaan een malolactische vergisting en kunnen (kort) op hout gelagerd worden. Veel frisse wijnen van viognier zijn echter op rvs opgevoed om het fruit te bewaren.

Synoniemen

Omdat de druif niet over de wereld verspreid is – tot circa 25 jaar geleden – zijn er nauwelijks andere namen voor de viognier. Oude namen als viogné of vionnier worden niet meer gebruikt.

Genetische overeenkomst

Viognier komt uit de familie van de mondeuse, al is onbekend of viognier een ouder van mondeuse is of andersom. In ieder geval zijn er DNA-overeenkomsten met syrah en nebbiolo.

Moeilijkheidsgraad

Viognier is een erg lastige druif. Hij ontspruit erg vroeg, wat kans op schade door voorjaarsvorst geeft. De druif kan slecht tegen wind, wat het noodzakelijk maakt hem op beschutte plekken te planten. Tot slot is het elk jaar een uitdaging voor de wijnbouwer om rijpe druiven te plukken, maar voldoende frisheid te bewaren.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen