Wijnen uit Zuid-Afrika

Onder leiding van de VOC namzowel de kolonisatie als de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika een aanvang. Op 6 april 1652 landde Jan van Riebeeck namens de Verenigde Oost-Indische Compagnie op Kaap de Goede Hoop. Samen met negentig kolonisten werkte hij aan de eerste Nederlandse nederzetting in de Kaap. Niet alleen legden ze moestuinen en boomgaarden aan, maar plantte Van Riebeeck in 1655 ook de eerste wijnstokken, met in 1659 de eerste Kaapse wijn als resultaat. Zoals hij schreef in zijn dagboek: ‘Vandaag, ere aan God, is daar die eerste keer van Caepse druiwe wyn geparst naamlik van die mos vars uit die vat. Die druiwe was meestal Muskadel en ander wit ronde druiwe, baie geurig en smaakvol.’ Op zijn aandringen begonnen boeren met wijnbouw.

Lees verder...

Bij de uitbreiding daarvan speelde Simon van der Stel, de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop, een erg belangrijke rol. Hij was geïnteresseerd in botanie en het stoken van likeur, en werd een van de bezielde grondleggers van de Zuid-Afrikaanse wijncultuur. Hij plantte een wijngaard op zijn boerderij Groot Constantia en slaagde er meteen in om een buitengewone zoete witte wijn te maken. Eind zeventiende eeuw begonnen de Franse hugenoten te arriveren, op zoek naar godsdienstvrijheid. Met hun kennis en ervaring werd de wijnbouw nog verder succesvol verspreid en verbeterd. De negentiende eeuw was een periode van voorspoed voor de wijnboeren, met veel export naar Engeland. Net als elders stak echter ook hier de Phylloxera (druifluis) zijn kop op, met desastreuze gevolgen. Met het uitbreken van de Boerenoorlog stortte vervolgens ook de Britse exportmarkt in. Na de beide Wereldoorlogen volgde het internationale isolement vanwege de apartheidspolitiek. Pas na de afschaffing daarvan in 1994 zijn er in Zuid-Afrika met een ongekende snelheid verbeteringen ingevoerd. Wijnmakers van de zogenaamde Next Generation zijn naar buiten gericht, delen onderling kennis en zoeken verbetering op allerlei niveaus, van nieuwe kennis en technieken om wijn te maken tot het duurzaam en omgevingsvriendelijk produceren.

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw vindt van oudsher vrijwel geheel plaats in de West-Kaap, waar voor Afrikaanse begrippen een opvallend mild, mediterraan klimaat heerst. Weliswaar met veel zon, maar nooit ondraaglijk warm. Dat is te danken aan het feit dat zowel de Atlantische als de Indische Oceaan langs de Kaap stromen en voor verkoeling zorgen. Alle gebieden voor kwaliteitswijnen liggen daarom op korte afstand van de oceanen, in een grote boog rondom Kaapstad; in het binnenland worden ze door bergketens beschut. Enkele van de belangrijkste wijndistricten zijn Paarl, Stellenbosch, Franschhoek, Cape Point (Constantia), Robertson en Worcester. Irrigatie is in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden toegestaan. Het is niet overal noodzakelijk, maar wel een gangbaar verschijnsel. In geologisch opzicht is de Kaap bijzonder gevarieerd. Vanwege de hoge zuurgraad van de bodems is het gebied echter niet overal heel geschikt voor wijnbouw. Om toch wijnen met de gewenste zuurgraad te kunnen produceren, mag men de bodem met kalk verrijken. 

Met druivenrassen als cabernet sauvignon, shiraz, chardonnay, merlot, muscat d’Alexandrie, colombard en sauvignon blanc produceert Zuid-Afrika het complete gamma aan wijnen: van eenvoudig tot spectaculair, van droog tot edelzoet. Twee grote specialiteiten zijn de druiven chenin blanc en pinotage. Die laatste is een kruising tussen pinot noir en cinsault en geeft een wijn die zowel fruitig als zeer krachtig kan zijn. Zelfs op het gebied van mousserende wijn weten de Zuid-Afrikaanse wijnmakers te verrassen. Met de méthode traditionnelle (de methode die ook voor champagne gebruikt wordt en die in Zuid-Afrika méthode cap classique heet) maken verschillende producenten heel goede Vonkelwijn.

{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen