Steenberg - Sphynx Chardonnay 2019

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

DGH
8,5

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 14,95
Over de wijn

Specificaties

Producent Steenberg
Smaaktype Fris, volfruitig, aromatisch met houtrijping.
Druivenras Chardonnay
Regio / streek Constantia
Land Zuid-Afrika
Oogst 2019
Sluiting Schroefdop
Serveertemperatuur 8 tot 10°C
Opleg potentieel Jong drinken.
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Aromatische traktatie met uitnodigende geuren van citrus, steenfruit en subtiele rokerige en kruidige aroma’s van het houtgebruik. De smaakpapillen worden gepoetst met de frisheid van limoen en citroen en vervolgens in de watten gelegd met de zachte, ronde fruitigheid van kweepeer en steenfruit met de toegift van een fijne, aardse kalktoon. De frisheid zorgt weer voor een fruitgedragen heerlijke, lange afdronk.

Vinificatie
De druiven zijn afkomstig van verschillende, geselecteerde wijngaarden van Steenberg. De druiven uit Robertson regio worden vergist op grote, Frans eiken vaten. Die uit Darling vergisten met hun eigen gist op nieuwe, Frans eiken vaten van 225 liter. Tot slot de druiven uit Elgin; een aromatische gistcultuur zet de druivensuikers om in alcohol en koolzuurgas. De vergisting vindt plaats op gebruikte, Frans eiken vaten. Voor dit proces en korte rijping verblijven de wijnen drie maanden op hout. De malolactische gisting (appelzuur wordt omgezet in melkzuur) heeft voor een deel plaats om de wijn zo ook meer frisheid te laten behouden. Hierna worden de wijnen overgebracht naar roestvaststalen vaten, geblend en gebotteld.

Culinair Advies
Ideaal als begeleider van gebakken/gegrilde visgerechten en schaal en schelpdieren, maar ook witvlees, als kalf en kip.

TIP: Gegratineerde asperges met lamspastrami

Wijnhuis

Steenberg is een wijnhuis met geschiedenis. Het is het bekendste en oudste wijndomein van Zuid-Afrika, gevestigd in de eerste wijnappellation van de Nieuwe Wereld. Tegenwoordig behoort het tot het Nationaal Park Tafelberg, dat aan de voet van de bergketen Constantia ligt. De constante koele luchtstromen van de Atlantische Oceaan maken dit een van de koelste wijnregio’s in Zuid-Afrika. In 1682 opgericht door Catharina Ras was Steenberg lange tijd vermaard om zijn fabuleuze zoete wijnen, die aan vele Europese hoven werden gedronken. In 2006 heeft de bekende wijnfirma Graham Beck de wijngaarden gekocht. Steenberg maakt gebruik van de fameuze Méthode Cap Classique: de wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Constantia is een van de oudste wijnregio’s in Zuid-Afrika. Het ligt vlak bij Kaap de Goede Hoop, waar Jan van Riebeeck de eerste druivenstokken plantte. Het was echter de volgende gouverneur, Simon van der Stel, die in Constantia de eerste wijnen van naam in Zuid-Afrika produceerde.

Constantia ligt op het Kaapse Schiereiland, dat door de Tafelberg wordt gescheiden van Kaapstad. Hier komen de Atlantische Oceaan en Indische Oceaan samen. Constantia ligt als het ware in een amfitheater van bergen die zich openen naar de Valsbaai (False Bay) in het westen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

DGH
8,5
De Grote Hamersma
2017: Barrel fermented' vermeldt het etiket. En of. Een deel van de oogst zelfs op gloednieuw Frans eiken. Mag na het blenden nog drie maanden in de ton blijven. U proeft vanille en het zoet van rijp tropisch fruit. Karamelkraakje. En die Sphynx dan? Was een Engels oorlogsschip dat op 7 augustus 1795 het Hollandse garnizoen Muizenberg op de Kaap met bommen bestookte. Het leidde tot de overgave van onze landgenoten. Nee, da's goede informatie op het achteretiket. Dat zal er zeker toe leiden dat de Nederlandse wijnmarkt zich ook en masse overgeeft.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Steenberg - Sphynx Chardonnay 2019

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen