Pittacum - Barrica

€ 16,50
Nog %1 beschikbaar

Specificaties

Meer informatie
Fiche Download product fiche
Druivenras(sen) Mencía
Afsluiting Kurk
Regio Bierzo
Smaaktype Vol en houtgelagerd
Inhoud 0,75
Wijnhuis Viñedos y Bodegas Pittacum
Land Spanje

Details

Naast de eigen 5 ha van kwalitatief hoogwaardige oude wijngaarden zoekt deze bodega naar de allerbeste druiven uit El Bierzo. Alleen druiven van wijngaarden ouder dan 50 jaar komen in aanmerking voor deze wijn. En dat proef je! Heerlijk expressief op de neus met aroma's van verse bosvruchten, groene kruiden en bloemen. Lekker vol in de mond ook. Maar toch fris en elegant, met mooi fruit en een prachtige hout toon. Lekker bij stoofvleesschotels met witte bonen en tomatensaus!

smaakimpressie

prachtige purperrode kleur met paarse accenten. Expressieve neus met aroma’s van verse, frisse (bos)vruchten, groene kruiden en bloemen, goed verpakt in balsamieke accenten, cacao en toffee van de houtopvoeding. Vlezig, vol en rond op de tong, fris en elegant, evenwichtig, harmonieus, met een lange finale waarin het fruit en de balsamieke tonen elkaar mooi aanvullen.

vinificatie

De met de hand geplukte druiven worden onmiddellijk in kleine kisten met een maximale inhoud van 14 kg naar de bodega vervoerd. Na een eerste visuele controle bij binnenkomst worden de druiven nog eens op een sorteertafel handmatig gecontroleerd. De trossen worden ontsteeld, de druiven en het door het eigen gewicht van de druiven losgekomen sap wordt naar de gistingtanks geleid. In deze RVS tanks met temperatuurcontrole vindt de alcoholische gisting plaats. Na deze gisting worden de druiven zeer zorgvuldig vertikaal geperst. De malolactische gisting vindt deels in RVS tanks plaats en deels in eikenhouten vaten. Voor de Pittacum barrica volgt een opvoeding van 6 maanden in ‘barricas’ (kleine houten vaten). Na de opvoeding wordt de wijn geklaard met eiwit en zacht gefilterd. De gebottelde wijn rust nog enige tijd in de ‘dormideras’ (lett.: slaapruimte).