- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Weingut Weigand Smaaktype Droog, medium vol, tamelijk intens en rijp. . Druivenras Silvaner Regio / streek Franken Land Duitsland Oogst 2018 Sluiting Schroefdop Serveertemperatuur 10 tot 12°C Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Biologisch inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Helder licht goudgeel van kleur met een zweem van groen. In de neus aroma’s van limoen, perzik, heel subtiel wat gedroogd tropisch fruit, mineralen en zelfs iets van aarde. In het smaakpalet gekonfijte citroen, wederom mineraliteit, dat gepaard gaat met een opvallend rijke afdronk die de zuren maskeert. .Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt waarbij streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt een korte koude inweking plaats, vervolgens persing van de druiven en een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op roestvrijstalen tanks waarna de jonge wijn wordt overgestoken op grote eikenhouten vaten om de malolactische gisting te ondergaan en op zijn fijne lies te rijpen. Na zeven maanden wordt de wijn zonder filtering gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften.Culinair Advies
Als aperitief, zoetwatervis, salade met geitenkaas, witte asperges mat zalm, quiche met witlof en cantharellen, en milde gerechten uit de Aziatische keuken.Wijnhuis
Het wijngebied Franken heeft niet bepaald de reputatie dynamisch te zijn: het is eerder nogal ingeslapen. Belangrijke reden daarvoor is dat er zeer veel kleine wijnbouwbedrijven zijn en dat van de totale wijnproductie twee derde van coöperaties komt. Dus het overgrote deel van de wijnboeren is niet verantwoordelijk voor eigen productie en voelt geen noodzaak om te innoveren of experimenteren. Wanneer er zich dan toch een wijnmaker aandient met een nieuwe visie is dat in Franken meteen schrikken. Andi Weigand van Weingut Weigand in Iphofen hoort tot de nieuwe lichting jonge wijnmakers met moderne ideeën en plannen. In 2013 kreeg Andi van zijn vader de vrije hand om op het familiewijngoed van 5,8 hectare zijn vernieuwende ideeën te combineren met de kennis die hij opdeed tijdens zijn studie oenologie. Dat betekent dat er meer werk in de wijngaarden plaatsvindt, zoals extra snoeien om lagere opbrengsten te krijgen, geen gebruik van onkruidverdelgers meer en met de hand oogsten. Weingut Weigand werkt tijdens de vinificatie alleen met wilde gisten, laat de wijnen zo lang mogelijk op de lie rijpen en ontzuurt de wijnen niet. Daarnaast is Weingut Weigand in conversie naar biologische teelt en heeft Andi de intentie om uiteindelijk geheel biologisch-dynamisch te gaan werken. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Druivenras
Silvaner
Silvaner is een wit druivenras uit Oostenrijk, al kom je hem daar nauwelijks meer tegen. Silvaner kent zijn oorsprong in Oostenrijk. In haar boek ‘Wine Grapes’ legt Jancis Robinson uit dat de druif een natuurlijke kruising is tussen savagnin en Österreichisch weiss. Inmiddels staat er nog maar 44 hectare silvaner in Oostenrijk en lijkt hij een nieuw thuis gevonden te hebben in Duitsland. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews