- Over de wijn
-
Specificaties
Producent Weingut Weigand Smaaktype Droog, elegant, sappig en sprankelend. Druivenras Silvaner Regio / streek Franken Land Duitsland Oogst 2018 Sluiting Schroefdop Serveertemperatuur 9 tot 11°C Opleg potentieel Tot 4 jaar na de oogst. Natuurlijke werkwijze Biologisch inhoud 0,75 Details
Smaakimpressie
Helder bleek strogeel van kleur. In de neus aroma’s van limoen, bloemen en iets ziltigs. In het smaakpalet citrusfruit, groene appel en subtiele mineraliteit, dat gepaard gaat met een afdronk met goede strakke zuren.Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt waarbij streng geselecteerd wordt. In de vinificatiekelder vindt een korte koude inweking plaats, waarna de persing van de druiven volgt. Dan volgt de spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten op roestvrijstalen tanks waar de wijn zonder overgestoken te worden op zijn fijne lie rijpt. In het vroege voorjaar volgend op de oogst wordt de wijn gebotteld. Dit hele proces verloopt geheel volgens biologische regels en voorschriften. Weingut Weigand is sinds kort in de overgang naar (gecertificeerd) organisch telen.Culinair Advies
Als aperitief, picknick, salades, asperges, gerookte forel, quiche en milde gerechten uit de Aziatische keuken.Wijnhuis
Het wijngebied Franken heeft niet bepaald de reputatie dynamisch te zijn: het is eerder nogal ingeslapen. Belangrijke reden daarvoor is dat er zeer veel kleine wijnbouwbedrijven zijn en dat van de totale wijnproductie twee derde van coöperaties komt. Dus het overgrote deel van de wijnboeren is niet verantwoordelijk voor eigen productie en voelt geen noodzaak om te innoveren of experimenteren. Wanneer er zich dan toch een wijnmaker aandient met een nieuwe visie is dat in Franken meteen schrikken. Andi Weigand van Weingut Weigand in Iphofen hoort tot de nieuwe lichting jonge wijnmakers met moderne ideeën en plannen. In 2013 kreeg Andi van zijn vader de vrije hand om op het familiewijngoed van 5,8 hectare zijn vernieuwende ideeën te combineren met de kennis die hij opdeed tijdens zijn studie oenologie. Dat betekent dat er meer werk in de wijngaarden plaatsvindt, zoals extra snoeien om lagere opbrengsten te krijgen, geen gebruik van onkruidverdelgers meer en met de hand oogsten. Weingut Weigand werkt tijdens de vinificatie alleen met wilde gisten, laat de wijnen zo lang mogelijk op de lie rijpen en ontzuurt de wijnen niet. Daarnaast is Weingut Weigand in conversie naar biologische teelt en heeft Andi de intentie om uiteindelijk geheel biologisch-dynamisch te gaan werken. Alle wijnen van dit wijnhuis...
Regio
Druivenras
Silvaner
Silvaner is een wit druivenras uit Oostenrijk, al kom je hem daar nauwelijks meer tegen. Silvaner kent zijn oorsprong in Oostenrijk. In haar boek ‘Wine Grapes’ legt Jancis Robinson uit dat de druif een natuurlijke kruising is tussen savagnin en Österreichisch weiss. Inmiddels staat er nog maar 44 hectare silvaner in Oostenrijk en lijkt hij een nieuw thuis gevonden te hebben in Duitsland. Alle wijnen met deze druif... - Beoordelingen
-
Reviews