Weinbach - Pinot Blanc Réserve 2019

Mooi Cadeau

Deze wijnen zijn perfecte cadeaus voor wijnliefhebbers en verzamelaars.

Verzamelbaar

Deze wijnen zijn ideaal om te bewaren. Ze zullen, indien op de juiste manier bewaard, in kwaliteit verbeteren en wellicht in waarde toenemen.

Biologische wijn

Deze wijnen zijn of biologisch, biodynamisch of duurzaam gemaakt.

Cult wijn

Deze wijnen hebben (in de wereld van wijnliefhebbers) een status van cult verworden door beperkte beschikbaarheid en hoge kwaliteit.

Boetiek wijn

Deze wijnen worden gemaakt door kleine producenten, die artisanaal te werk gaan.

Schroefdop

Deze wijnen zijn afgesloten met een schroefdop.

WS
90
DGH
9+
PW
5

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei
€ 24,95
+
-
Over de wijn

Specificaties

Producent Domaine Weinbach
Smaaktype Droog, medium vol, sappig en enigszins mineralig.
Druivenras Pinot Blanc
Regio / streek Elzas
Land Frankrijk
Oogst 2019
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 10 tot 12°C
Opleg potentieel Tot 5 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch
inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Helder, lichtgeel van kleur. In de neus aroma's van grapefruit, rijpe peer, perzik en veldbloemen. In het smaakpalet tonen van limoen, grannysmith-appels, wederom peer en een licht ziltige toets, die gepaard gaan met een mineralige afdronk met goede frisse zuren.

Vinificatie
Druiven die afkomstig zijn uit de Clos des Capucins worden uiterst selectief op optimale rijpheid met de hand geplukt. In de vinificatiekelder worden de trossen in hun geheel buitengewoon voorzichtig geperst en laat men een spontane alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaatsvinden op grote oude eikenhouten foeders. Na ongeveer 8 maanden rijping worden de wijnen zonder klaring of filtering gebotteld. Dit gehele proces verloopt volgens strikt biologisch-dynamische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Als aperitief en bij salades, forel met amandelen, quiche lorraine, witte asperges in roomsaus, kalfsvlees, kip of kalkoen in witte wijnsaus en milde Aziatische gerechten.

Wijnhuis

Aan de voet van de beroemde grand cru Schlossberg ligt, omringd door druivenstokken en rozen, het in 1612 opgerichte Domaine Weinbach. Het waren capucijner monniken die hier de wijnbouw voortzetten. (Wijngaarden zijn er hier al zeker sinds 890.) De wijngaard die om het wijnbedrijf ligt heet dan ook Clos des Capucins. Domaine Weinbach werkte al jaren gecertificeerd biologisch voordat het in 2010 ook gecertificeerd biologischdynamische druiventeelt ging bedrijven: de meest pure vorm van wijnbouw. In totaal worden er 30 hectare wijngaarden bewerkt, in hoogte variërend van 180 tot 400 meter boven de zeespiegel. In het semicontinentale klimaat met zijn lange, zonnige herfst ontwikkelen de druiven hun complexe en verfijnde aroma’s. De geologische diversiteit zorgt ervoor dat de hier verbouwde druivenrassen hun unieke eigenschappen maximaal kunnen ontwikkelen. De mooie Elzaswijnen van dit wijnbedrijf worden in de hele wereld geprezen om hun uitmuntende kwaliteit. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Pinot Blanc
Pinot blanc is een van de drie druiven uit de machtige pinot-familie. Al eeuwenlang komt de pinotdruif voor in de Franse wijnbouw, maar pinot blanc is een van de jongere varianten als het om precieze vaststelling van het ras gaat. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

WS
90
Wine Spectator
2016: This lithe Pinot Blanc is fresh and sippy, offering flavors of ripe Anjou pear, grated ginger and stone, underscored by a pleasing waft of spring forest.
DGH
9+
De Grote Hamersma
Wie Elzas wijn koopt, moet enigszins avontuurlijk aangelegd zijn. Overigens niet wat betreft de keuze van de druif. In de Franse noordoosthoek wordt er door de wijnmaker van dienst groot op het etiket gezet welke er gebruikt is: pinot blanc, pinot gris, muscat, riesling en gewurztraminer. En voor u in de pen klimt, die laatste soort wordt ter plekke zonder umlaut geschreven. Enfin, wat betreft het managen van de verwachtingen laat tot zover de communicatie niets aan duidelijkheid te wensen over. Maar het gaat juist om wat er niet op het etiket staat. In de meeste gevallen heeft de wijndrinker geen idee wat hij te drinken krijgt. Niet alleen de puntjes op de u van gewurztraminer ontbreken, ook de kleine lettertjes die hem informeren of hij straks de droge, de wat zoetere of zelfs de zoete uitvoering van voornoemde druif in zijn glas treft. Vroeger was dat anders. Traditioneel werden er beendroge wijnen gemaakt, waarin de hoeveelheid restsuiker laag was. Voor de duidelijkheid: restsuiker is de hoeveelheid (voornamelijk) fructose die overblijft als de wijn uitgegist is. In de Europese Unie mag een producent 'droog' op het etiket zetten als de wijn in kwestie maximaal negen gram per liter bevat. Bij sommige Elzas-huizen is alles nog bij het oude gebleven. Sterker nog, droge wijn maken is hun claim to fame. Zo is daar Trimbach en hun Riesling Clos Sainte Hune. Krokanter dan een mummie met een droge huid. Maar goed, dat weet ik dan toevallig. Hier belanden jaarlijks een paar honderd flessen uit die contreien op tafel. Proefondervindelijk ontdek ik dan wel welke producenten er op ontdekkingsreis zijn gegaan met hun zoetwaarden. Want dat is wat er in Elzas is gebeurd, en nog steeds gaande is. Sommigen laten de natuur hun gang gaan. Is de wijn klaar met gisten en is er nog sprake van tientallen grammen restsuiker? Prima, en helemaal de bedoeling. Anderen gebruiken het extra 'zoet' om de druivenkarakteristieken wat duidelijker te accentueren, of om hun jonge wijnen meteen drinkbaar te maken. Nu lijkt het misschien alsof ik een droogneuroticus ben. Dat is echter niet het geval. Maar net zoals u weet ik graag vooraf waar ik aan toe ben. Zodat ik geen zoete wijn in mijn glas krijg terwijl ik net trek heb in droge. Of andersom. Een aantal wijnhuizen probeert deze onduidelijkheid weg te nemen door hun flessen te voorzien van een 'zoetheidsindicator', waarop valt af te lezen wat de smaakpapillen kunnen verwachten. Maar dat zijn er nog maar weinig. Bovendien blijkt uit persoonlijke ervaring dat wat als 'droog' wordt geafficheerd dat niet altijd is. Ik tipte het probleem aan bij Laurence Faller, mede-eigenaar van het iconische, biodynamische Domaine Weinbach toen ik haar wijnen doorproefde. 'Ach, u zoekt de zoetheidsindicator,' zei zij toen ze mij met haar fles ziet goochelen. 'Nee, daar doen wij niet aan. Maar u krijgt van mij de garantie dat iedere wijn van ons door de jaren heen een consequente 'handtekening' heeft. Het enige wat u moet doen is onthouden welke u bevalt.' Enige uren aan onderzoeksjournalistiek later besloot ik dat te doen met haar Pinot Blanc Réserve waarvan ik eerder de 2014 - die nog als Clos des Capucins door het leven ging- proefde. En ook nu word ik weer getrakteerd op een fantastische wijn die door de zoetheidsindicator in mijn smaakherinnering werd geregistreerd als 'niet-beendroog'. Vanwege peren op sap, een vlucht mandarijnen, ananas, perzik maar toch ook ragfijne zuren die het plakken verhinderen en zorgden dat deze Elzasser beklijfde. Weliswaar is bij deze uitvoering 'Clos de Capucins' van het label verdwenen. Maar hij verdwijnt niet meer uit mijn geheugen.
PW
5
Perswijn
2017: Loepzuiver, peer, grapefruit, verfijnd. Sappig, mooie diepgang, lengte, klasse.
Hubrecht Duijker
2017: Vergeet bij deze wijn het stereotype van Elzasser Pinot Blanc, en denk eerder aan Chardonnay. Want zijn fruit neigt naar tropisch, en is ook mild, met bovendien een partje sappige peer plus een subtiele kruidigheid. Tegelijk smaakt deze aromatische wijn voller dan de meeste naamgenoten. En zijn flesprijs is niet alleen navenant hoog, €25,25, maar reflecteert tevens de grote reputatie van zijn maker, het bij Kaysersberg gesitueerde, historische Domaine Weinbach. Dat 25 à 30 hectare bestrijkt van goed gelegen, deels hellende wijngaarden, en dat op gedreven wijze geleid wordt door de familie Faller. De importeur is www.degoudenton.nl.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Weinbach - Pinot Blanc Réserve 2019

Hoe heeft u dit product gewaardeerd? *

 
Prijs / kwaliteit
{{var product.name}} is toegevoegd aan de bestelling.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen